Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rokotusmutkat on saatava suoremmiksi

Koronarokotuksiin on kohdistunut kovia odotuksia, liiankin kovia. Hartaasti odotettu helpotus kurimukseen ei tullutkaan, vaan kaikkea muuta, kun virusmuunnokset ja tartuntaryppäät herättävät huolta.

Kanta-Hämeessä on kaiken kohun keskellä päästy taas uuteen vaiheeseen, kun yli 80-vuotiaiden joukkorokotukset ovat alkaneet tai näinä päivinä alkamassa. Ikäihmisten ja heidän läheistensä kannattaa seurata tarkasti kunnallisia rokotustiedotteita.

Rokotukset etenevät tuskastuttavan hitaasti, mutta etenevät kuitenkin.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä pääsee aloittamaan väestönsä rokotukset Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän terveysasemilla. Rokotukseen voivat ensimmäisenä hakeutua vuonna 1935 ja sitä ennen syntyneet.

On erittäin toivottavaa, että rokotukset pääsivät jatkumaan ja nopeutumaan huomattavasti koko maassa. Siihen ei kuitenkaan näytä olleen toistaiseksi mahdollisuuksia. Myös alueellisia eroja on syntynyt.

Olennaista on jakaa maahan saadut rokotteet tehokkaasti. Uusia mutkia ei kaivata ja vanhojenkin on suoristuttava.

Tilanne on ollut kaikin tavoin uusi, ei ole voitu riittävästi varautua moniin ennalta arvaamattomiin ongelmiin. Yksi niistä ovat olleet rokotevalmistajien tuotantovaikeudet. Ne ovat heijastuneet paikallistasolle asti. Jos ei ole rokotetta, ei voi rokottaa.

Toistaiseksi Suomessa on ollut käytössä Biontechin ja Pfizerin sekä Modernan rokotteet, mutta ensi viikolla maahan odotetaan myös Astra Zenecan rokotteen ensimmäistä erää, ja sen jälkeen toivottavasti pian lisää.

Suomi on lastu rokotemarkkinoiden laineilla, ja ainoaksi toimivaksi vaihtoehdoksi on jäänyt toimia osana EU:ta.

Rokotetoimituksia odottelevan aika on pitkä. Siinä ei auta muu kuin tähänkin asti koko koronakriisissä: kärsivällisyys. Sitä tarvitaan yhä vielä ja erittäin runsaasti.

Kaikkia tarpeellisia varotoimia on jatkettava, mutta on myös täysin ymmärrettävää, että suojaa covid-19-taudilta odottavat jo aivan kaikki.

Kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa keskiviikkona hyvin omaan tapaansa sanoi: koronan torjunnassa viime kädessä välttämättömin ratkaisu löytyy jokaisen korvien välistä.