Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin toimii lapsiystävällinen Forssa! Talsoilan alueella on ennenkin ihmetelty kouluratkaisuja

Jostain syystä minulta on kyselty, mitä mieltä olen Talsoilan koulun lakkauttamisesta. Mielipiteellä ei ole mitään merkitystä nyt eikä ollut ennenkään.

Kysymys ei ole yhdestä koulusta ja sen oppilaista. Tämä on yksinkertainen jatke ”lapsiystävällisen” Forssan 1990-luvun lama-aikana aloittamasta koulupolitiikasta.

Silloin leikattiin tuntikehyksestä niin, että sen seurauksena forssalainen ala-asteen oppilas olisi saanut kouluaikanaan puoli vuotta vähemmän opetusta, kuin hänelle olisi lain mukaan kuulunut. Samalla loppuivat kerhot ja tukiopetus. Talsoilan koulussa oli lukuisia kerhoja, joita oli aloitettu jo Kuhalassa uuden kansakouluasetuksen tultua voimaan 50-luvun lopussa. Forssan Lehti otsikoi: ”Koulu voi parhaiten ohjata myös lasten vapaa-ajan toimintaa”! Sama asia on todettu nyt aivan uutena ihmeellisenä asiana!

Lopettamisen johdosta tein valtuustoaloitteen, jonka käsittelystä FL otsikoi: ”Kauniston aloite aiheutti puheripulin valtuustossa”. Positiiviset seuraukset olivat vähäisiä – lain mukaiseen minimituntimäärään sentään palattiin. Silloin kirjoitin (FL) kirjoituksen otsikolla: ”Vanhemmat ainoa toivo”! Näin on nytkin, vaikka mahdollisuudet ovat vähäiset, koska ”monitoimikylää” jo rakennetaan, ja sinne pitää saada jostain oppilaitakin! Myös Keskuskoululle on saatava jostain oppilaita!

Peruskoulun kohtelu on ollut jatkuvasti samanlaista! Aina kun on haettu säästöjä, on perusopetus ollut yhtenä kohteena.

Talsoilan alueella on ennenkin ihmetelty kouluratkaisuja. Jossakin vaiheessa lapsetkin ihmettelivät, miksi he joutuvat kulkemaan koulun ohi toiseen kouluun!

Kouluasioista on itselläni mappikaupalla tietoja Talsoilan koulusta, sen tarpeellisuudesta, on itselläni jonkinlainen tietämys. Olinhan siellä opettajana 30 vuotta ja kirjoitin historiikin, jossa Talsoilan koulu jatkoi ensimmäisen kunnallisen kansakoulumme, Kuhalan koulun kunniakkaita perinteitä!

Koulu olisi hyvä sulkea ensi vuonna, jolloin voitaisiin viettää samalla kerralla koulun 125-vuotisjuhlaa ja hautajaisia!

Mielipiteeni lakkauttamisesta on yksinkertainen: ”Monitoimikoulun rakentamisen jatkoksi antaisi Talsoilan koulun lakkauttaminen todellisen kuvan ”lapsiystävällisestä Forssasta”! Kaupunginvaltuusto ratkaisi aikanaan äänin 22–21 peruskoulun tulevaisuuden suunnan. Sen muuttamiseksi lienee vähän tehtävissä.

Toistan tässä kuitenkin 30 vuoden takaisen otsikon: ”Vanhemmat on ainoa toivo”! Kutsukaa alueen asukkaat palaveriin ja selvittäkää, mitä olisi tehtävissä.

Kuntavaalit on kohta edessä ja ainakin uusien ehdokkaiden luulisi olevan kiinnostunut mielipiteistänne ja asiasta yleensä!

Pentti Kaunisto

opettaja evp