Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntavaalien menestys kiinni ehdokasasettelusta

Kamppailu kuntavaalien herruudesta kiihtyy. Ylen tuoreessa kuntavaalien puoluekannatuksessa SDP on johdossa yli 20 prosentin kansansuosiolla.

Tähdellisintä on perussuomalaisten notkahdus kamppailemaan kuntavaalien toisesta sijasta kokoomuksen kanssa 18–19 prosentin kannatuksella.

Perussuomalaiset kiilasi vielä viime vuoden loppupuolella SDP:n suosion ohi. PS:n kannatus putosi nyt kuukaudessa peräti kolme prosenttiyksikköä ja kokoomus kohensi asemiaan kahdella prosenttiyksiköllä, kun edellisessä gallupissa kyseessä oli äänestäminen eduskuntavaaleissa ja nyt kuntavaaleissa.

Muutokset todistavat paitsi erilaista asennoitumista kunta- ja eduskuntavaaleihin myös sitä, että ennen kuntavaaleja ehtii vielä käänteitä tapahtua.

Keskustan kannatus on nyt virinnyt 13 prosentin pintaan ja entuudestaan vahva kuntapuolue hakee lisää eroa vihreisiin. Keskustalla on silti yhä matkaa viime kuntavaalien kannatuslukemiin.

Kokoomuksellakin on kosolti kirittävää. Edellisten kuntavaalien ykköspuolue on nyt haastajan roolissa.

Perussuomalaisten voi jo ennakoida kuuluvan kuntavaalien periaatteellisiin voittajiin, vaikka lopullinen kannatus tästä vähän sulaisi. Neljä vuotta sitten puoluehan oli vajaan yhdeksän prosentin äänisaaliilla tasoissa vasemmistoliiton kanssa.

Kannatusmittaukset ovat toki suuntaa antavia, kun kolmen kärkipuolueen keskinäiset erot mahtuvat tällä hetkellä 2,1 prosenttiyksikön virhemarginaalin sisään.

Paljon suurempia epävarmuustekijöitä kuin kyselyjen virhemarginaalit ovat koronatilanne ja kesken oleva ehdokasasettelu.

Vaalivankkurit eivät tänä keväänä kierrä vaalikarjan seassa tavalliseen tapaan. Virtuaalikiertueiden, -tapaamisten ja -kyselyiden tunnelma jää toiseksi aitoon kohtaamiseen verrattuna.

Toisekseen ei ole selvää, miten koronatilanne vaikuttaa äänestysaktiivisuuteen. Nukkuvien puolueen valta-asema ei valitettavasti taida olla uhattuna.

Puolueiden todellinen kannatus mitataan kunnissa huhtikuussa. Ja kun kuntavaaleista on kysymys, paikkakuntakohtaiset erot puolueiden välillä voivat olla suuria. Kaikki on lopulta kiinni paikallisista valovoimaisista ehdokkaista.