Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mistä Forssan kouluverkkoselvityksessä oikeasti on kysymys? Lapsista, lapsien määrästä ja säästötarpeista

Viime viikolla lautakunnassa ollut kouluverkkoselvitys on herättänyt odotettua keskustelua. Valitettavasti asian ydin on jäänyt varjoon, kun on esitetty epäilyjä poliittisesta ohjailusta, lapsiystävällisyysvastaisuudesta, muiden koulujen kuin Talsoilan suosimisesta, Monikylästä tms.

Kysymys on oikeasti lapsista, oppilaista. Ihan kaikista forssalaisista lapsista ja heidän edustaan, talsoilalaisistakin. Selvityksen taustalla on kaksi asiaa, joista ensimmäisenä tietenkin talous. Kaupungin virkamiehet tekevät työtään päättäjien velvoittamina, tässä tapauksessa Pärjäävä Forssa 2:sen. Kotikaupunkimme talous selviää hienosti vuodet 2020 ja 2021, kiitos hallituksen korona-avustusten. Ensi vuodesta alkaen on melkoisestikin tiukempaa ja on viisautta varautua ennakoiden. Toisena taustasyynä on lasten määrän vapaa pudotus. Vielä puolenkymmentä vuotta sitten FCG laski raportissaan tulevaisuuteen 120–125 lapsen vuosisyntyvyydellä, virasto korjasi muutama vuosi sitten 110 lapseen ja 2020 Forssassa syntyi 90 lasta.

Vaihtoehtoina on panostaa käytettävissä olevat varat seinien ylläpitämiseen tai itse lapsiin, opetukseen. Jälkimmäinen on allekirjoittaneen mielestä Forssan lapsiystävällisyyden ydin. Kouluverkkoselvitys optimoi koko kaupungin opetusryhmäkoot ja pienentää samalla ryhmien määrää siinä määrin, että säästöä itse ydintoimintaa varten kertyy selvityksen mukaisesti puolisen miljoonaa vuodessa.

Vaihtoehtona on lisätä yhdysluokkien määrää kaikissa keskusta-alueenkin kouluissa ja karsia opetuksesta: alaluokkien jakotunneista, yläkoulun valinnaisuudesta, ohjaajien määrästä ja kuten Kauniston Pentti muisteli 90-lukua, jopa oppituntien määrästä pudottamalla ne valtakunnallisesti hyväksyttyyn minimiin.

Mikäli kouluverkosta karsittaisiin joku reuna-alueen koulu, oppilaat siirtyisivät vain lähimpään kouluun ja koulumatkat sekä pitenisivät että vaarantuisivat huomattavasti esitettyä ratkaisua enemmän eikä sen paremmin opetusryhmien määrässä kuin niiden koossakaan päästäisi juuri nykyistä parempaan tilanteeseen eikä kaivattua säästöäkään näin syntyisi likikään samassa mittakaavassa.

Kouluverkkoselvityksen ratkaisu minimoisi koulumatkojen pidentymisen ja vaarantumisen, kuten alikulku-/kävelytievaihtoehtoja tutkimalla on helposti todennettavissa. Ongelmia syntyy lähinnä Paavolan perän kohdalla, mutta kaupunkihan on velvollinen huolehtimaan kuljetuksesta tiettyjen matkarajojen ylittyessä ja muutoinkin asiaan varmasti ymmärrystä päättäjiltä löytyisi.

Huoltajille jäisi myös mahdollisuus hakea toissijaiseen kouluun eri tavalla kuin Talsoilan oppilaat on nyt ajateltu suunnattavan. Kaupunkirakenne ja syntyvät ryhmät mahdollistaisivat tämäntyyppisen joustamisen ja toiveiden noudattamisen aivan eri tavalla kuin muissa kouluverkkovaihtoehdoissa.

Kouluverkkoselvityksen oppilasennusteista vastanneena

Jari Marjamäki

Keskuskoulun rehtori