Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysymyksiä kouluverkkoraportin myötä Forssan virkamiehille ja luottamushenkilöille

Kouluverkkoraportin myötä on herännyt muutamia hyvin oleellisia kysymyksiä, joita Talsoilan koulun vanhempainyhdistys haluaa tällä avoimella kirjeellä esittää päättäjille ja virkamiehille.

1. Miksi Monikylään ei suunnitella esiopetusta?

Tällä hetkellä Monikylään suunnitellaan siis päiväkotia ja perusopetusta, mutta ei esiopetusta. Tämä tarkoittaa lapsen näkökulmasta sitä, että päiväkotiaikansa jälkeen oppilas siirtyy uusiin tiloihin, uusien aikuisten luo ja joutuu ryhmäytymään uudelleen (vuodeksi) uuden ryhmän kanssa. Tämän eskarivuoden jälkeen hän palaa taas perusopetukseen Monikylään. Miten tässä huomioidaan lapsiystävällisyys?

Myös pedagogisesti ajatellen, esiopetuksen sijainti perusopetuksen kanssa samoissa tiloissa on järkevää, koska se mahdollistaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen opettajien tiiviin yhteistyön sekä opetuksellisesta näkökulmasta tuo myös joustoa.

2. Mikä on se säästö, joka Axelin eskarin siirtämisellä Monikylään saavutettaisiin?

Julkaistun kouluverkon yksi suurimmista puutteista on se, että se ei vertaile muita vaihtoehtoja kuin Talsoilan koulun sulkemisen. Vanhempainyhdistys haluaakin herätellä päättäjiä huomioimaan ja kyseenalaistamaan myös muut vaihtoehdot. Onko Axelin eskarin tila kaupungin omistuksessa? Vai omistaako sen Renor Oy, jolloin vuokramaksujen määrän julkistaminen olisi vähintäänkin kohtuullista.

On myös monessa kohtaa mainittu, että Keskurin olemassaoloa määrittelee se, että siellä sijaitsee myös yläkoulu. Tällainen maininta ei kuitenkaan ole mikään määrittely, vaan asia kaipaisi ihan konkreettisia perusteluja. Miksi Keskustassa halutaan pitää alakoulu, kun lapsiperheet muuttavat suurimmaksi osaksi pientaloalueille, joita keskustasta ei juurikaan löydy? Tilanne on nyt jo nähtävissä, Keskurin alakoulun oppilasmäärän ollessa 93, Talsoilan 229. On myös huomioitavaa, että Keskurin ja Monikylän välinen etäisyys on noin 1,5 km kun taas matkaa Paavolasta ja Talsoilasta tulee Monikylään vähintään kaksinkertaisesti. Vastakkainasettelu eri koulujen välillä on toki ikävää, mutta Talsoilan koulun 229 oppilaan ja heidän huoltajiensa ääni tulee kuulua.

Lopuksi vanhempainyhdistys haluaa muistuttaa, että näinkin mittavissa päätöksissä on päättäjien kuultava kuntalaisia ja erityisesti koulun oppilaita sekä heidän huoltajiaan. Jokaisella tulee olla mahdollisuus esittää asiasta kysymyksiä sekä kuulla vastauksia virkamiehiltä ja päättäjiltä, joten kaikille avoin (etä)tilaisuus tätä varten on enemmän kuin tarpeen! Haluamme myös muistuttaa ihan jokaista kuntalaista tulevista kuntavaaleista, joissa jokaisen äänestäjän ääni merkitsee siinä, minkälaisen kunnan, kaupungin ja tässä kohtaa kouluverkon haluamme lapsillemme järjestää!

Talsoilan koulun vanhempainyhdistys