Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksilön turvallisuus Suomen tulevaisuuden haasteita

Näinä päivinä eivät ole harvinaisia uutiset, jotka koskevat henkirikoksia, vakavia pahoinpitelyitä, tekijöinä jopa alaikäisiä. Esimerkkinä mainitsen entisen pääministerin Juha Sipilän, jonka päälle hyökättiin suojatiellä eduskuntatalon edustalla 7.1.2021. Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola kertoi kansanedustajan joutuneen tönimisen ja nimittelyn kohteeksi, mutta Juha Sipilä itse on kertonut, että häntä lyötiin nyrkillä. Poliisit selvittelevät edelleen tapausta. Eniten kiinnostuksen kohteena on eduskunnan oman turvakameralaitteen videon julkaiseminen (MTV sen julkaisi). Poliisiakin kiinnostaa videon päätyminen julkisuuteen.

Toinen tapaus: PS:n kansanedustajan Jouni Kotiahon (ps.) eduskunta-avustaja Pekka Kataja joutui ryöstön ja pahoinpitelyn uhriksi Jämsässä. Keskisuomalainen-lehden mukaan aamulla 17.7.2020 vähän ennen kello kymmentä ovikello oli soinut. Ovisilmästä oli näkynyt mies paketin kanssa. Kataja oli raottanut ovea ja mies oli kertonut, että puolueella olisi esitteitä ja oli kysynyt henkilöllisyystodistusta. Pekka Kataja kertoo, että palattuaan ovelle todistuksen kanssa hänen kimppuunsa hyökkäsi sivusta mies, tuli suoraan päälle ja hakkasi päähän. Miehet veivät ainakin hänen rahapussinsa mukanaan. Poliisi on tutkinut tapausta sittemmin murhan yrityksenä. Tekijät on tavoitettu. Motiiviin liittyy mm. toisen epäillyn erottaminen PS:n puolueesta. Toinen epäilty, jyväskyläläinen Teemu Torssonen, erotettiin perussuomalaisista vuonna 2019 puoluehallituksen päätöksellä. Kataja kertoi Keskisuomalainen-lehdelle saaneensa pahoinpitelyn seurauksena kallonmurtuman ja lievän aivoverenvuodon. Poliisi luonnehti uhrin vammoja hengenvaarallisiksi. Epäillyt ovat yhä vangittuina. Jussi Halla-aho sanoi 18.7.2020: ”Hyökkäys vaalipäällikköämme kohtaan ei ole satunnainen rikos vaan poliittinen isku”.

Politiikka ei saa muuttua väkivallaksi, haukkumiseksi eikä hakkaamiseksi. Asioista tulee rauhallisesti keskustella ja selvitellä, mistä ongelmat syntyvät. Tämä ohjeistus koskee tietysti kaikkea käyttäytymistä ihmisten kansa. Kerrottu poliittinen käytös on tuomittavaa ja henkilöt, jotka harrastavat toisten kolhimista ja pois siirtämistä politiikasta noilla konsteilla ovat itse hoitoa tarvitsevia ihmisiä ja heidät pitäisi äkkiä toimittaa hoitoon tai vankilaan. He eivät saisi olla vapaana tekemässä uusia rikoksia.

Forssan Lehti kirjoitti 19.1.2021 kahdesta 16-vuotiaasta pojasta, jotka puukottivat mieshenkilön kuoliaaksi. Näille kahdelle 16-vuotiaalle pojalle on syyte nostettu taposta ja törkeästä ryöstöstä. Puukotus tapahtui yöaikaan kadulla lokakuun lopulla. Uhri kuoli vammoihinsa. Toista 16-vuotiasta vastaan on nostettu myös joukko muita syytteitä Tampereella ja Loimaalla tapon ja ryöstön yrityksestä, kotirauhan rikkomisesta ja muista rikoksista. Näistä teoista syytetään lisäksi 15v. poikaa ja 15v. tyttöä, lisäksi 16-vuotiasta nuorta toukokuussa Helsingissä tehdystä ryöstöstä.

Kunnon kasvatuksen saaneet eivät yleensä toimi rikollisesti vaan elävät vanhempiensa kasvatuksen mukaisesti. Esimerkit ovat vain otanta yhteiskunnassamme vallitsevasta tilanteesta. Mielestäni maamme johtavat kasvatuspedagogit ovat unohtaneet tai ainakin vähätelleet vanhempien ratkaisevaa roolia lastensa kasvattamisessa. Vastuunkantoiset vanhemmat eivät anna lastensa harrastaa asioita, jotka johtavat rikoksiin esim. rahan saamiseksi huumeisiin tai muihin nautintoaineisiin. Tämän ajan tärkeimmät tehtävät ovat kasvattaa nuoristamme osaavia, vastuuntuntoisia ja isänmaallisia kansalaisia.

Aila Lahtinen

Forssa, Perussuomalainen