Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kova kielenkäyttö on uhka sananvapaudelle – Tunnemyrskyssä ei kannata lähteä keskustelemaan somessa

Tutkimuksen mukaan kansalaiset pelkäävät vihapuheen kasvavan kuntavaaleja lähestyttäessä. Tunnemyrskyssä ei kannata lähteä keskustelemaan somessa.

Huoli koventuneesta kielenkäytöstä nousi esiin vuoden 2021 valtiopäivien avajaisissa.

Sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö että puhemies Anu Vehviläinen ottivat puheissaan kantaa vihapuheeseen. Molemmilla on huoli koventuneesta kielenkäytöstä yhteiskunnassa ja pelko siitä, että puheet voivat johtaa myös väkivaltaan.

Esimerkkejä ei tarvitse hakea historiasta. Riittää, että muistelee muutaman viikon takaisia Yhdysvaltain presidentin virkaanastujaisia.

Kuluneella viikolla Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin viestintäjohtaja ja Kanta-Hämeen sosiaalidemokraattien piirin puheenjohtaja on käyttänyt varsin kovaa kieltä soimiessaan europarlamentaarikko Teuvo Hakkaraista sosiaalisessa mediassa.

Keskustelussa on täysin unohtunut itse asia, kuten vihapuheessa usein käy. Sen sijaan on keskitytty persoonaan ja sen haukkumiseen ala-arvoisin sanakääntein. Näin käy usein sosiaalisessa mediassa, kun keskustelijat provosoivat toisiaan tunneryöpyssä sen enempää ajattelematta.

Uutismedian liiton tuoreessa tutkimuksessa vihapuhe nousi esille kuntavaalien lähestyessä. Jopa 47 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista ja 41 prosenttia miehistä pelkää yhteiskuntarauhaa rikkovan vihapuheen määrän kasvavan ennen kuntavaaleja.

Tulos on huolestuttava, sillä Suomi on ollut tunnettu sananvapaudestaan ja demokratiastaan. Nyt näyttää siltä, että perustuslaillista sananvapautta venytetään mielellään rikolliseen suuntaan omaa etua ajaessa.

Tutkimuksen mukaan vastaajat uskoivat myös valeuutisoinnin ja harhaanjohtavan tiedon määrän kasvavan tämän ja ensi vuoden aikana.

Aikuisten esimerkki näyttää tietä tuleville sukupolville. Jos sallimme kovan ja kiihottavan kielenkäytön nyt, sitä on myöhemmin vaikea kitkeä yhteiskunnasta.

Keskustellessakin kannattaisi muistaa hyvä vanha viisaus: asiat riitelevät, eivät ihmiset. Monelta se tuntuu unohtuvan.

Asiallinen sisältö ja hyvät käytöstavat ovat aseita vihapuhetta vastaan. Meistä jokainen vastaa omasta käytöksestään.