Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maakunnan tulevaisuus kehittyy yhteistyössä

Maakunnan kehittäminen on laaja-alaista ja jatkuvaa toimintaa. On maakuntastrategiaa, maakuntasuunnitelmaa ja maakuntakaavaa sekä erilaista kehittämishanketta ja rahanjakoa.

Tavallisille lounaishämäläisille Hämeen liiton toiminta on jäänyt verraten vieraaksi, vaikka liitto junailee maakunnan kehitystä infrastruktuurista alkaen.

Tutuinta ihmisille on maakuntakaava, joka osoittaa maankäytön suuntaviivat tulevaisuuteen ja ohjaa kuntien kaavoitusta.

Kanta-Hämeessä maakunnallisen suunnittelun peruskiviä on Häme-ohjelma 2018+, johon sisältyvät maakuntasuunnitelma 2040 ja lähivuodet kattava maakuntaohjelma.

Parhaillaan päivityksen alla on uusi maakuntaohjelma, joka linjaa seuraavaksi neljäksi vuodeksi maakunnan kehittämisen suuntaa ja ohjaa hankerahoituksen painopisteitä.

Uusi maakuntaohjelma, Vihreän kasvun Häme 2022–2025, on edennyt osallistumis- ja arviointisuunnitelman käsittelyyn.

Viime syksynä ohjelmatyö painottui koronakriisin selviytymissuunnitelman ja elvytysrahoituksen käytön valmisteluun.

Maakuntaohjelma on tarkoitus hyväksyä maakuntavaltuustossa ensi marraskuussa.

Maakunnan kehittämisen kärkiä on perusteltua hioa ja kommentoida laajassa yhteistyössä paitsi viranhaltijoiden ja asiantuntijoiden kesken myös kansalaisten, alueen yritysten ja organisaatioiden kanssa. Korona-aikaan haasteena on tehdä se virtuaalisesti.

Kansalaisilla on mahdollisuus ja oikeus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon.

Asiakirjalla on merkitystä. Sehän sisältää maakunnan mahdollisuuksiin ja tarpeisiin, kulttuuriin ja muihin erityispiirteisiin perustuvat kehittämistavoitteet.

Tavoitteita ja painopisteiden fokusta on hyvä tiivistää. Toiveita on riittämiin, mutta erityisesti konkretiaa tarvitaan.

Hyvänä ohjenuorana osallistavassa prosessissa on avoin ja läheinen vuorovaikutus osapuolten kesken. Tietoa on jaossa Hämeen liiton verkkosivuilla ja some-kanavien kautta.