Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uskonnonopetukseen ei ole pakko osallistua!

”Uskonnon tuputtaminen uskontokuntiin kuulumattomille ja elämänkatsomustietoon (ET) oikeutettujen jujuttaminen uskonnonopetukseen on syrjivä menettely, jolla on estetty lapsia pääsemästä heille tarkoitettuun ET-opetukseen koulussa. Katsomalla vuosittain 1. luokalle tulevia oppilaita aina vain erillisenä tapauksena on käytännössä estetty uuden ET-ryhmän syntyminen yhdysluokkaopetukseen. (Joillakin rehtoreilla voi siihen olla uskonnollinen motiivi, joillakin ehkä vain ajattelematon säästöpyrkimys.) Elokuun 2021 uusi ET-ryhmä pitäisi voida koota esimerkiksi luokkien 1-4 oppilaista, jos koulussa ei ole ET-opetusta vielä ollut.”, sanoo Esa Ylikoski Vapaa-ajattelijain liitosta.

Kirkkoon kuulumattoman lapsen ei tarvitse osallistua uskonnonopetukseen silloinkaan, kun elämänkatsomustiedon opetusryhmää ei koulussa ole. Ja vanhemmat voivat vapauttaa kirkkoon kuuluvan lapsensa pakollisesta uskonnonopetuksesta erottamalla hänet kirkosta. Se käy helposti eroa kirkosta.fi -palvelun avulla.

Nyt keväällä huoltajat voivat ilmoittaa kouluun, ettei lapsi osallistu myöskään uskonnonopetukseen, ellei ET-ryhmää ole. Lain mukaan kirkkoon kuulumaton lapsi sijoitetaan uskonnonopetuksen vain huoltajan pyynnöstä. Huoltajien selkeä tahdonilmaisu lapsen sijoittamisesta ET-opetukseen ja uskonnosta pois jääminen voi edistää ET-opetuksen aloittamista.

Vanhempien ei tarvitse suostua rehtorien uskonnonopetuksen tuputukseen. Rehtorien lakisääteinen velvollisuus on edistää lapsen pääsyä hänelle tarkoitettuun oppiaineeseen. Siksi selkeä kieltäytyminen uskonnonopetuksesta on viesti, että ET-opetus on aloitettava joko välittömästi tai heti kun tarvittava määrä lisää ET-oppilaita ilmaantuu. Mikä voi tapahtua jo tänä vuonna ennen elokuuta tai seuraavan lukuvuoden alkuun mennessä.

ET-opetus voidaan järjestää myös yhteisenä luokille 1–4 ja pienenkin ryhmän opetusta voi hyvin välillä eriyttää. Mitään tietopuolista haittaa ei ole, vaikka peruskoulun aloittava oppilas olisi vuoden pari kokonaan pois katsomusaineen opetuksesta. ET-ryhmän synnyttyä, voidaan sitten opetusta mukauttaa täydentämällä sitä ensimmäisten vuosien sisällöillä.

Nyt kevätlukukauden alettua myös esimerkiksi 1. tai 2. luokan oppilaan huoltajat voivat ilmoittaa koululle, että oppilas jää pois uskonnon opetuksesta viimeistään lukuvuoden vaihteessa, ja että he odottavat ET:n opetusryhmän syntyvän, kun uudet ekaluokkalaiset tulevat elokuussa. Näin rehtori ei voi tulkita, että lapsen toivotaan jatkavan uskonnonopetuksessa.

Lasten vanhemmat ja kaikki muutkin kuntalaiset voivat vaikuttaa tulevissa vaaleissa myös laajemmin kirkon ja valtion suhteisiin; selvittämällä ennen äänestyspäätöstä miten ehdokkaat suhtautuvat Forssan ohjelman viidenteen pykälän: »Uskonto on julistettava yksityisasiaksi. Kirkko on erotettava valtiosta ja kirkolliset sekä uskonnolliset yhdyskunnat katsottava yksityisiksi yhdistyksiksi, jotka itse järjestävät sisälliset asiansa. Uskonnonopetus on poistettava kouluista.»

Julkisoikeuden professori Pauli Rautiainen kysyi keväällä 2020 Perustuslakiblogissa, että olisiko aika aivan aidosti erottaa kirkko ja valtio toisistaan. Ja Vapaa-ajattelijain liitto lähetti kansanedustajille ehdotuksen uuden kirkko ja valtio -komitean perustamisesta tätä valmistelemaan.

Raimo Rintamäki