Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vauhtisokeus vaanii maailman pörsseissä

Pörssi-indeksit ovat nousseet viime maaliskuun romahduksen jälkeen joka puolella maailmaa. Koronavirus säikäytti vajaa vuosi sitten niin, että kursseista lähti ilmat pihalle – ja vähän enemmänkin.

Nyt osakkeiden hinnoissa näkyy jo optimismi, ellei peräti riehaantuminen. Elvytysrahaa on jaettu enemmän kuin ehkä kukaan uskoi ja rokotteita on jo saatu.

Keskuspankit ovat sitoutuneet melkeinpä yhdessä rintamassa pitämään rahapolitiikkalinjansa elvyttävänä vielä pitkään, jotta talouden toipuminen on varmistettu.

Eli koronnostoja tuskin on odotettavissa hetkeen. Tämä tukee osakekursseja.

Käytännössä koko läntinen maailma elää nolla- tai miinuskorkojen ympäristössä ja juuri vaihtoehdottomuus markkinoilla ajaa edelleen rahaa osakkeisiin.

Ikuisesta kurssinoususta on turha silti haaveilla, eikä kannata antaa vauhtisokeuden yllättää.

Voi esimerkiksi kysyä, onko keskuspankeilla enää paukkuja merkittävään lisätukeen.

Kokonaan oma aiheensa ovat Yhdysvalloissa kursseja heiluttavat, sosiaalisessa mediassa joukkonsa yhdistävät sijoittajat. Yhden jos toisenkin yrityksen markkinahinta on ampaissut nopeasti kattoon, kun miljoonat sijoittajat ovat painaneet osta-nappulaa. Yhtä nopeasti kurssi voi tulla alas.

Pitkällä tähtäimellä sijoittaville, osinkoja arvostaville ja yritysten liiketoiminnan kehittymistä seuraaville nopeatempoinen uhkapeli saattaa olla varsin vierasta.

Kun pörssikurssit – tai virtuaalivaluuttojen arvot – sinkoilevat ylös ja alas, myös julkinen kiinnostus herää.

Myös Suomessa on tästä merkkejä. Sijoitusvinkkejä jaellaan, guruja haastatellaan, juttuihin löytyy päivätyöt jättäneitä treidaajia jne. Tämä kaikki saattaa innostaa lyömään omatkin roposet Teslan osakkeisiin.

Tutun ”totuuden” ja monen intoilijan mielestä aina on oikea aika aloittaa osakesijoittaminen. Ehkä näin, mutta kurssihuipulla aloittava saattaa kärsiä ajoituksestaan puoli vuosikymmentä. Siksi muutkin opit ovat tarpeen, ajallisesta hajautuksesta ja omasta riskinsietokyvyn tunnistamisesta alkaen.