Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastaus vanhempainyhdistykselle: "Voin vakuuttaa kaikkia vaihtoehtoja harkitun kouluverkkoselvitystä tehtäessä"

Sunnuntain 7.2. Forssan Lehden laaja artikkeli valaisi kattavasti kouluverkkoselvityksen taustoja ja esitetyn ratkaisun perusteita. Talsoilan vanhempainyhdistys esitti samassa lehdessä kysymyksiä, joista katson velvollisuudekseni vastata edustamaani toimialaa perusopetusta koskevaan kysymykseen. Kysymys koski muita vaihtoehtoja oppilasvirtojen suuntaamisen kautta ja tämä kuuluu aluerehtoritehtävääni.

Voin vakuuttaa kaikkia vaihtoehtoja harkitun selvitystä tehtäessä. Vieremä-vaihtoehdosta on olemassa laskelmakin, mikä ymmärrykseni mukaan on menossa seuraavaan lautakuntaan.

Kysymykseen Keskuskoulun alaluokista totean lasten tulevan erittäin suurelta osin Kalliomäestä, Korkeavahasta/Linikkalasta ja ydinkeskustasta kuten Pekolanraitilta ympäristöineen.

Talsoilan koulua koskevassa esityksessä perusajatus on se, että vanhemmat haluavat lapsensa sen jälkeen lähimpään kouluun. Siksi valtaosa suunnataan Monikylään, mutta osa Vieremään tai Keskuskoululle. Samaan ajatukseen nojaten rohkenen olettaa, että Keskuskoulun vanhemmat hakisivat lapsensa lähimpään jäljelle jäävään vaihtoehtoon eli Heikalle.

Tämä ratkaisu antaisikin saman lopputuleman kuin Vieremän vaihtoehto. Minkäänlaista oppilasryhmäkokojen järkiperäistämistä kaupunkitasolla ei tapahtuisi, oppilasryhmien määrä ei juuri laskisi eikä taloudellista säästöäkään syntyisi tarpeellisessa määrin. Tässä vaihtoehdossahan myös kiinteistökulut ja tukipalvelut pysyisivät täysin entisellään. Monikylän vajaakäyttöön ratkaisu ei auttaisi juurikaan, Talsoilan oppilasmäärän laskuun ei lainkaan.

Totean myös ikävän kategorisoivaksi ajatuksen ”keskustassa ei asu lapsia” ja että ”lapsiperheet haluavat pientaloalueelle”. Osa lapsiperheistä ei näin halua tehdä ja osalla siihen ei eri syistä ole mahdollisuuttakaan ja moisen väittämän esittäminen faktana päätöksenteon perusteena onkin mielestäni eettisesti arveluttavaa.

Totean lopuksi, että niin päättäjät kuin viranhaltijatkin ovat varmasti valmiita kouluverkkoasiasta keskustelemaan ja vastaamaan siihen liittyviin kysymyksiin. Lautakunnan ja asiaan liittyvien viranhaltijoiden yhteistilaisuus Talsoilan vanhempien kanssa lieneekin jo valmisteilla.

Jari Marjamäki

Keskuskoulun rehtori