Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouluasioista Jari Marjamäelle: "En ymmärrä sitä viisautta, mikä sisältyy mm. Talsoilan koulun lakkauttamiseen"

Mielipiteessäsi (FL 6.2.) mainitsit nimeni. Tästä syystä katson oikeudekseni esittää seuraavaa:

Keskivaikean luki- ja kirjoitushäiriöni vuoksi kärsin koko kouluaikani. Tästä ehkä johtuu, että en vieläkään ymmärrä kaikkea kirjoitettuakaan.

Kirjoituksestasi ymmärsin kuitenkin sen, että esityksen takana ensimmäisenä on talous! Kun rakennetaan 24 miljoonaa maksava monitoimitalo nykytilanteessa, ei rahasta ole mielestäni puutetta.

Toisena on lasten määrän vapaa pudotus. Tämä on ollut tiedossa jo silloin, kun monitoimitalosta alettiin puhua! Kun 90-luvulla huolestuin siitä, että syntymän ja kouluuntulon välissä syntyneistä hävisi luokallinen lapsia (lähinnä Tammelaan) sain vastaukseksi esimerkiksi: ”Sehän tietää vain koulumenojen vähenemistä.”

Nyt ei kannata koulua silmälläpitäen muuttaa Tammelaan. Aikoinaan sanottiin: ”Tulee vanhuus ja viisaus!” Meille on tullut toinen. Toisesta ei ole näkynyt vilaustakaan. Tästä johtunee se, että en ymmärrä sitä viisautta, mikä sisältyy mm. Talsoilan koulun lakkauttamiseen.

Lapsiystävällisestä Forssasta taas pari esimerkkiä monista! Valtuusto käsitteli 19.9.1994 aloitetta leikattujen oppituntien palauttamiseksi. Aloite kaatui äänin 30–12, yksi tyhjä.

Toinen esimerkki; Koululautakunta teki ulkomaille ”opintomatkan”, jonka kustannukset olivat yli 50 000 mk. Samaan aikaan tehty aloite 100 000 markan määrärahasta lopetettuun kerhotoimintaan ei antanut aihetta toimenpiteisiin! Tässä vaiheessa erosin koululautakunnasta ja valtuustoryhmästä

Vastasin pitkään koululaisten liikenneopetuksesta ja liikennepuiston toiminnasta sillä osaamisella, jonka liikenneopettajan pätevyys antaa.

Tältä pohjalta voin olla eri mieltä kanssasi lasten liikenneturvallisuudesta ratkaisun jälkeen. Se perustuu myös tutkimukseen (mm. Stiina Sandels: Lapsi ja liikenne).

Peruskoulumme tulevaisuudesta on päätetty tällä hetkellä demokraattisesti yksinkertaisella 22–21enemmistöllä. Kannattajien ja vastustajien nimet ja puoluekanta ovat olleet julkisuudessa (FL 23.9.2020). Luettelosta voi löytyä pohjaa tulevaan äänestyskäyttäytymiseen.

Kaupunginjohtaja mainitsi eräässä tilaisuudessa: ”Kuntalainen on kuningas!” Ennen vaaleja tämä taas pitää paikkansa.

Seuraava valtuusto joutuu tekemään päätöksiä, joilla voidaan muuttaa nyt suunniteltu tilanne, ellei nykyinen päätä sitä ennen Talsoilan lopettamisesta!

Miksi keskustasta ei lopeteta alakoulua?

Eduskunta käsitteli syksyllä 2019 koulutusta ja jokseenkin yksimielisesti totesi: ”Suomalaisen koulutuksen kunnia on palautettava”! Lopuksi mielipiteeni asiasta: ”Joka lapselta ottaa, varastaa tulevaisuudelta”!

Pentti Kaunisto

kotiseutuneuvos