Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koijärven koulu-päiväkoti on vetovoimatekijä

Nimimerkki Tärkeät päätökset vain 2/3 enemmistöllä? (FL 5.2.2021) ihmetteli, tuliko Koijärven ekopainotteisesta koulu-päiväkodista vetovoimatekijä, ja montako lapsiperhettä sinne saatiin. Vastaus on kyllä tuli, ja lapsiperheitä saatiin runsaasti.

Kun Koijärven koulu-päiväkodin rakentamista suunniteltiin, ennusteet oppilasmääristä olivat siinä rajalla, kannattaako rakentamista aloittaa. Sinnikkyydelllä ja mittaamattomalla yhteishengellä koulu-päiväkoti saatiin aikaiseksi, ja kyllä kannatti. Tänä päivänä niin oppilasmäärät kuin -ennusteetkin ovat ylittäneet kaikki odotukset ja oletukset ylivoimaisesti. Tällä hetkellä Koijärven koulu-päiväkodilla on lapsia yhteensä 115, ja se on 20 aikuisen vakituinen työpaikka.

Lapsista 68 on peruskoulun puolella, eskareita on 11 ja päiväkodissa lapsiluku on 36. Koulu-päiväkoti on siis tupaten täynnä. Esimerkiksi päiväkodin tilat suunniteltiin alun perin 21 lapselle, nyt siellä on 15 lasta yli tilamitoituksen. Onneksi tilat ovat joustavat, ja koulun puoleisia tiloja on voitu jakaa useampaan käyttötarkoitukseen. Tulijoita on siis ollut, ja on edelleen, valitettavasti vain seinät alkavat tulla vastaan. Koijärvelle on muuttanut paljon uusia lapsiperheitä, ja Koijärven perheissä on ollut myös liikkeellä aikamoista vauvaboomia.

Koijärven koulu-päiväkoti toimii kestävän elämäntavan periaatteen mukaisesti. Keskeisessä roolissa koulun ja päiväkodin sekä operatiivisessa että pedagogisessa toiminnassa ovat ympäristö, luonnon kunnioittaminen ja, yhteisöllisyys. Sitoutumisesta tähän toimintamalliin kertoo, että koulu-päiväkodin salkoon myönnettiin liehumaan Vihreä Lippu ainoana kouluna ja päiväkotina Forssassa. Vihreä Lippu -ohjelma ohjaa pitkäjänteiseen, tavoitteelliseen ja innostavaan toimintaan kestävän kehityksen hyväksi.

Koijärven koulu-päiväkoti on myös ensimmäinen oppilaitos Suomessa, jolle annettiin Suomen Ympäristökasvatusseuran (nyk. FEE Suomi) myöntämä valtakunnallinen tunnustus ympäristömyönteisestä toiminnasta. Perusteluissa kiitettiin poikkeuksellista yhteishenkeä ympäristöasioissa niin sitoutuneen henkilökunnan, oppilaiden kuin kotienkin kesken. Ympäristökasvatus ja teot luonnon hyväksi ovat laajoja ja sulautettu osaksi kaikkea toimintaa ihan ruohonjuuritasolta, eli päiväkodista lähtien.

Yhteishenki näkyy ja tuntuu Koijärven koulu-päiväkodin ansiosta koko yhteisössä, ja se on huomattu myös valtakunnallisesti ja kansainvälisesti erilaisten hankkeiden ja vierailuiden tehdessä toimintaamme tunnetuksi. Yhteishenkeä vauhdittamassa toimii erittäin aktiivisesti Koijärven koulun ja päiväkodin kannatusyhdistys, joka tukee alueen opetus- ja varhaiskasvatustoimintaa monin keinoin. Koko koulu-päiväkodin piha-alue on rakennettu yhteisillä talkoilla ympäristönäkökulma mielessä pitäen. Kannatusyhdistys on tuon jälkeen laajentanut ja täydentänyt pihaa mm. kasvimailla, laavulla, leikkipaikoilla ja -välineillä. Kannatusyhdistys hankkii koulun ja päiväkodin tarpeiden ja toiveiden mukaan liikunta- ja opetusvälineitä, kirjoja ja oppimateriaalia, kustantaa retkiä ja esiintyjiä sekä järjestää aktiivista kerhotoimintaa ja koko perheen tapahtumia.

Koijärven koulu-päiväkodilla riittää siis sekä vetovoimaa että lapsia. Positiivisella ajattelulla ja yhteishengellä voi saada ihmeitä aikaiseksi. Yleensä se mihin uskoo ja panostaa, lähtee kasvamaan hyvää satoa. Mihin sitten kannattaa uskoa ja panostaa, ellei lapsiin ja tulevaisuuteen.

Tiina Leppämäki

Koijärven koulun ja päiväkodin kannatusyhdistys ry:n puheenjohtaja