Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harmaa Rouva – valmis brändi, Jokioisten Kartanoista matkailun ja kulttuurin keskus

Tarja Kirkkola-Helenius toi julki huolensa (FL 5.2.21) Jokioisten Kartanoiden kohtalosta. Huoli on aiheellinen, mutta ratkaisuna se, että ”kartanoalue pitäisi myynnin sijaan pitää valtion omistuksessa” on ongelmallinen siksi, että mikään ei muuttuisi nykytilaan verrattuna.

Olen Kirkkola-Heleniuksen kanssa samaa mieltä, että ”alue soveltuu mm. kulttuuri- ja matkailutoimintaan erinomaisesti niin paikallistasolla kuin valtakunnankin tasolla”. Oman näkemykseni olen esittänyt kahdessa eri kirjoituksessa Kotiseutulainen-lehdessä 14.10.20. ja 25.11.20.

Jokioisten Kartanot on kohde, jonka tarjoamia mahdollisuuksia rajoittavat vain mielikuvitus tai sen puute. Tämä on hetki, jota Lounais-Häme ei saa hukata.

Esitin, että Kartanoiden päärakennus ja Harmaa Rouva olisi loistelias kohde, jonka ympärille koko Lounais-Hämeen matkailu voisi rakentua. Näkemykseni on, että tässä olisi Lounais-Hämeen kuntien työrukkasella, seutuneuvostolla, todellinen näytön paikka kuntayhteistyön voimasta. Jokioisten kunnan pitää nyt olla aktiivinen ja toimia veturina.

Pahoin pelkään, että alueemme kunnat vain seuraavat sivusta miten asiat kehittyvät varsinkin jos Jokioisten kunnan kanta asiaan on, kuten kunnaninsinööri Kari Tasala asian ilmaisi (FL 24.11.20): ”Rajoja on käyty yhdessä läpi ja keskusteluja on ollut tienpohjista, tontinpäistä ja muutamista reservitonttialueista, joihin kunta ehkä tulevaisuudessa laajentuisi. Esimerkiksi yksi peltoalue ennen Ojannetta kiinnostaa ja palat sieltä sun täältä.” Tällainenko tosiaan on Jokioisten kunnan suhtautuminen kunnan tärkeimpään kiinteistöomaisuuteen?

Jokioisten uuden kunnanjohtajan tärkein, ellei jopa ainoa (hallinto toimii nykyisilläkin voimilla), tehtävä tulee olla koota sellainen yhteenliittymä, jolla Jokioisten Kartanoista rakennetaan koko Lounais-Hämeen matkailun ja kulttuurin keskus, jossa on keskitetysti kaikki tieto, yhteydet ja ohjaus alueemme kaikkiin kohteisiin.

Nyt on oikea, ellei viimeinen, hetki koota yhteen kaikki ne tahot, jotka ovat kiinnostuneet, huolestuneet tai halukkaat toimimaan Jokioisten Kartanoiden säilyttämisen ja tulevaisuuden puolesta. Jokioisten kunnalla pitää olla tässä työssä vetovastuu ja keskeinen rooli, mikä tarkoittaa sitä, että kunta kokoaa yhteen kaikki mahdolliset voimat ja ajatukset asian puolesta. Kunta itse ei ole toteuttaja, mutta toimii koordinaattorina ja valvoo, että kohde säilyy kaikkien saavutettavana.

Tarja Kirkkola-Heleniuksen avaus kuntavaalikampanjalleen on ajankohtainen Jokioisten ja koko Lounais-Hämeen elinvoiman kannalta. Pitää toivoa, että vaalikampanjassa Jokioisilla todella käydään kisaa siitä, miten löydetään parhaat ratkaisut Jokioisten Kartanoiden kohtaloon ja miten ne toteutetaan.

Seppo Vuorio

Forssa