Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskuskoulu kiinni? Vieremän koulu kiinni? Ottakaa päättäjät selvää vaihtoehdoista!

Lapsiystävällinen Forssa esittää oppilaskadon ratkaisuksi kaupungin suurimman alakoulun lakkauttamista. Sellaisen koulun, johon sen yli 200 lapsella on turvallinen koulutie ja loistavat liikunnalliset puitteet ympärillään. Siinä sivussa Forssa tuhoaisi lasten ystävyyssuhteita jakamalla samalla luokalla olevat oppilaat kolmeen eri kouluun. Tällä koululla myös talous on kunnossa: oppilaskohtainen hinta on perusopetuksen kouluista toiseksi alhaisin Forssassa.

Onko kaupunkilaisten varoja käytetty viisaasti toteutettaessa Talsoilan koulun remontteja yli miljoonalla vuosina 2016–20? Mikä on kaupungin suunnitelma koulurakennukselle jatkossa? Maksavatko kaupunkilaiset tämän lisäksi 30 000€ vuosittaista käyttökulua vuosia kuten Matkun koulun suhteen kävi? Koulukiinteistöjen remonttien osalta voisi kuntalaisille annetun raportin todeta olevan vähintäänkin puutteellinen. Missä on esimerkiksi tieto siitä, että Vieremän koulun liikuntasalissa on ämpäreitä vedenpitiminä keväisin, jotta liukastumisvaara ja sukanvaihtoväli pienenee koulupäivän aikana?

Talsoilan koulun lakkauttaminen toisi käyttötalouteen 450 000 – 650 000€:n säästöt vuodessa. Missään muussa kuin kunnallisessa päätöksenteossa 200 000€:n välys ei tulisi kuuloonkaan. Mikä tässä mahtaa olla se oikea luku ja laskeeko sen joku puolueeton taho?

Talsoilan kouluun ei ole avattu vakituista rehtorin virkaa sitten vuoden 2016. Eipä liene otettu edes nykyistä koulunjohtajaakaan mukaan raportin tekoon.

Seuraavan kuuden vuoden aikana alakoulujen oppilasmäärä laskee yhden yksisarjaisen koulun verran. Talsoilan koulu on kaksisarjainen koulu, jonne mahtuisivat oikein hyvin esimerkiksi Vieremän koulun oppilaat sekä sen vakituinen henkilöstö kokonaisuudessaan. Vieremän koulun tulevaisuus taataan Talsoilan koulu sulkemalla 30-luvulle saakka. Entä tämän jälkeen? Olisiko kuitenkin kauaskantoisempaa vahvistaa Talsoilan koulun oppilaspohjaa vieremäläisillä, jolloin edes yksi koulu olisi elinvoimainen tulevaisuudessa? Koulukuljetuksiin vieremäläisten osalta on turha vedota – niitä tulisi olemaan myös tämänhetkisellä ainoalla vaihtoehdolla, jossa Talsoilalle kuolinkellot kilkattavat.

Voisiko myös laskea kustannuksen vaihtoehdolle, jossa Keskuskoulun oppilaat siirrettäisiinkin Talsoilan kouluun ja siitä muodostuisikin yhtenäiskoulu? Näin oppilaat, joille koulumatka tulisi liian pitkäksi, voitaisiin ohjata tulevaan Monikylään. Sinne kuulemma mahtuu. Laaksokunnas varmasti remontoisi mielellään Keskurin tuetuksi asumisyksiköksi kaupunkimme vanhusväestölle keskustan palveluiden läheisyyteen.

Kuntapäättäjille pyyntö: ottakaa selvää ainakin oikeista luvuista, oikeista vaihtoehdoista ja siitä, missä valossa ja kenen kannalta niitä teille esitellään.

Talsoilaan juuri muuttavan tulevan pienen koululaisen isä