Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ketoon, beibi, ketoon – Epämukavaa oloa suolistossa tai vatsassa voi kutsua kansanvaivaksi

Ketoruokavalio on parantanut vatsan ja suoliston toimintaa, unen laatua ja jaksamista. Ja bonuksena vienyt muutaman kilon painoa.

Mouriiko maha? Tuntuuko, ettei suolisto toimi kunnolla? Et ole ainoa, meitä on yhä enemmän.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan tulehdukselliset suolistosairaudet ovat jo niin yleisiä, että niitä voidaan sanoa jopa uudeksi kansantaudiksi. Eikä se epämukava olo suolistossa tai vatsassa aina tarvitse tulehdusta, huono juoma- ja ruokavalio voi jo riittää.

Maailmalla on tarjolla jos jonkinlaista ohjelmaa, ruokavaliota, tapaa, jolla ihmisen luvataan saavan paremman elämän ja laihtuvankin. Valtaosa näistä dieeteistä on jotain pussikuureja ja atkinseja, joilla pystyy kyllä hetkelliseen muutokseen. Mutta loppuelämäänsä ei voi syödä näiden ohjeiden mukaan. Hyvin moni, minä mukaan lukien, on hukannut kaiken hetkessä saavutetun elintapojen palattua kuurin jälkeen ennalleen.

Tammikuun alkupuolella aloitin talouden fiksumman osaston rohkaisemana ketoruokavalion. Tiivistettynä siinä syödään reilusti hyvälaatuista rasvaa, mutta pyritään minimoimaan hiilihydraattien (esim. viljat, peruna, pasta) määrä ja välttämään lisättyä sokeria. Sitä muuten löytyy mitä ihmeellisimmistä ruoista, mainitaan nyt vaikka monen terveyspommiksi luulemat rasvattomat jogurtit. Yhdessä pikarissa voi olla 20 grammaa sokeria. Maailman terveysjärjestö WHO on suositellut, että lisätyn sokerin määrää tulisi rajoittaa korkeintaan 25 grammaan päivässä.

Suomalaiset ovat sokerin suurkuluttajia, syövät sokeria keskimäärin 91,5 grammaa vuorokaudessa. Ei siis ihme, että voimme pahoin.

Mitään ei ketossa ole silti ehdottomasti kielletty.

Tuosta vain ketoruokavaliota ei voi eikä kannata aloittaa. Aiheesta löytyy useita opaskirjoja, mutta netistä löytyy myös ilmaiseksi luotettavaa opastusta ja erilaisia ruokareseptejä. Hieman harvinaisempiakin ruoka-aineita pitää hankkia, ja niille kyllä tulee oma hintansa.

Silmäily vaikkapa ketoreseptit.com-sivustolle kertoo, että ketoruokavaliossa ei todellakaan syödä vain kukkakaalia tai pihviä ja aurajuustokastiketta, vaan monipuolisesti, mutta terveellisesti erilaisia ruokia.

Ketoruokavalio, kuten mikä tahansa muukin ruokavalio, jakaa sekä kansalaisten että asiantuntijoiden mielipiteet. Osan mielestä leipä kuuluu ihmisen jokapäiväiseen ruokavalioon, osa ajattelee kaikkien rasvojen olevan pahasta. Onneksi sentään viime aikoina asiantuntijoiden kannat ovat kääntyneet yhä enemmän sokerivastaisiksi.

En esitä asiantuntijaa ja ala paasata terveysviranomaisten suosituksista – joita muuten edes monet ruoka-alan ammattilaiset eivät suosittaisi, ellei olisi pakko – mutta omakohtaiset viiden viikon kokemukset kertovat, että maha toimii ketoruokavalion ansiosta paremmin kuin ennen, vessakäynnit ovat vähentyneet merkittävästi, unen laatu ja sitä myötä yleinen fiilis ovat kohentuneet. Kaupan päälle painokin on pudonnut useamman kilon. Sellainen elämä kai on tavoittelemisen arvoista?

Kirjoittaja on Forssan Lehden toimittaja.