Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouluverkkoselvityksen koulumatkat – Asian ydin on lähitulevaisuuden välttämätön tarve optimoida opetusryhmien kokoa ja vähentää niiden määrää

Vilkkaana vellovan kouluverkkokeskustelun ytimeen ovat nousseet lasten koulumatkat ja niiden turvallisuus. Kaupungintalolla valmistellaan laajempaa selvitystä asiasta, minkä uskon rauhoittavankin asiaan liittyvää keskustelua.

Mielikuvat ovat nyt osittain virheellisiä ja valaisenkin nyt vielä, mitä oikein virkamiehet ovat esittäneet. Talsoilan lapsethan ohjattaisiin Monikylään, Keskuskoululle tai Vieremään ja matkat muuttuisivat alla olevan selvityksen mukaan. Matkat on mitattu olemassa olevien koulujen osoitteiden ja ko. kadun keskikohdan lähettyvillä olevasta osoitteesta Google Mapsia käyttäen ja olettaen lasten kävelevän. Monikylälle ei vielä ole osoitetta ja siksi on käytetty vieressä olevaa Tölön koulua siltä osin.

Vieremään menisivät Kaikulan lapset. Harjutieltä, nyt 1,7 km ja sitten 2,3 km. Pidennystä 600 m.

Keskuskoululle Puutarhan alueen lapset, Omenakujalta 1,4 km ja sitten 1,0 km. Lyhenee 400 m.

Lisäksi Rantapuisto, Koskenrannankadulta nyt 800 m, sitten 1,2 km. Pitenee 400 m.

Monikylään Talsoilasta, II Asemakujalta nyt 900 m, sitten 1,8 km, pitenee 900 m.

Murronkaaresta nyt 1,2 km, sitten 1,3 km, pitenee 100 m.

Pekkalankadulta nyt 700 m, sitten 2,3 km, pitenee 1,6 km.

Monikylään Paavolasta, Puolukkatieltä nyt 1,8 km, sitten 2,3 km, pitenee 500 m.

Metsäkalliontieltä nyt 1,7 km, sitten 2,7 km. Pitenee kilometrin.

Hepokujalta 1,9 km, sitten 3,2 km, pitenee 1,3 km.

Kaikissa tapauksissa vanhemmilla olisi myös oikeus hakea toiseen kouluun esim. kaverisuhteiden takia.

Paitsi laajempaa ja tarkempaa selvitystä koulumatkojen muuttumisesta, luotan valmistelussa olevan myös ratkaisun näiden eniten muuttuvien koulumatkojen suhteen, erityisesti Paavolan loppupään tueksi. En siis näe tässä mahdollisessa vaihtoehdossa syntyvää tilannetta ratkaisemattomaksi tai koe lapsia vaarannettavan.

Muistutan lopuksi siitä, että tämän asian ydin on lähitulevaisuudessa edessä oleva välttämätön tarve pystyä optimoimaan opetusryhmien kokoa ja sitä kautta vähentää niiden määrää. Kiinteistö- ja tukipalvelujen vähentyminen tukisi myös kaupungin kulurakenteen kehittymistä siihen suuntaan, mihin päättäjät ovat viranhaltijatkin Pärjäävä Forssa 2:n nimissä velvoittaneet. On vaikea uskoa PF2:n tavoitteiden täyttyvän juustohöylämallilla.

Terveisin ja asian päättäjille luottavaisin mielin jättävä

Jari Marjamäki

Keskuskoulun rehtori