Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Täsmennyksiä ikääntyneiden rokotuksiin – Yksikään ikääntynyt seudulla ei ole ollut vaarassa jäädä varjoon eikä heitä ole jäänyt tunnistamatta

Forssan Lehdessä jutusta ikääntyneiden rokotuksissa (6.2.) sai kuvan, että kotihoidon asiakkaat, jotka asuvat yhteisöllisissä taloissa, jäävät ”hykyssä varjoon koronarokotuksia suunniteltaessa”.

Forssan seudulla on noudatettu kirjaimellisesti THL:n antamia ohjeita rokotusjärjestyksestä siinä aikataulussa, kuin rokotteita on saatu seudulle. THL:n rakentamassa kiireellisyysjärjestyksessä kotihoidon tai ns. tavallisen palveluasumisen ikääntyneitä asiakkaita ei ole rinnastettu ympärivuorokautisen laitospalvelun tai tehostetun palveluasumisen asiakkaisiin. Nämä kaikki ovat selkeitä sosiaalihuoltolain mukaisia palveluita ja asiakasryhmiä, jotka sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille antavat selkeitä suuntaviivoja tarkasta rokotteiden kohdentamisen järjestyksestä. Tämä huolimatta siitä kutsutaanko yksiköitä palvelutaloiksi, -keskuksiksi, asumisyksiköiksi, senioritaloiksi jne. Nimityksiä on monia ja ne vaihtelevat kunnittain, mutta lain mukaiset palveluryhmittymät ovat ammattilaisille selkeitä ja tuttuja.

Rokotusjärjestyksen noudattamisessa ja suunnittelussa ei siis yksikään ikääntynyt seudulla ole ollut vaarassa jäädä varjoon eikä heitä ole jäänyt tunnistamatta. Kulisseissa tehdään koko ajan suunnittelutyötä, miten järjestyksen mukainen rokotus toteutetaan ottaen huomioon vuorossa olevan väestönosan määrän, rokotusprosessin vaatimukset ja loppuviimeksi kaikista muuttuvimman tekijän eli saatavien rokotteiden määrän.

Esiin tulleessa epäselvyydessä oli kyse siitä, että kotihoidon mainituissa yhteisöllisissä yksiköissä oli lähdetty siitä ajatuksesta, että rokotuksia tultaisiin ajallaan tekemään yksiköihin, koska samalla tavoitetaan merkittävä määrä ikääntyneitä ja se palvelee rokotteiden omaisuuksien asettamia rajoituksia rokotuksen järjestämiselle. Sittemmin suunnitteluryhmältä tuli ohje varata aikoja asiakkaille lehdessä olleen ilmoituksen mukaisesti erikseen jokaiselle. Sittemmin nopeasti palattiin poikkeuksiin em. säännöstä ja lähdettiin kartoittamaan näiden yhteisöllisten yksiköiden keskitettyjä rokotusmahdollisuuksia.

Nyt on linjattu, että rokottaminen tapahtuu keskitetysti kotihoidon yksiköissä, missä on mahdollisuus yhteiseen tilaan, jossa rokotteet voidaan valmistella ja antaa. Kaikkialla, esimerkiksi kaikissa rivitalomaisissa yksiköissä tällaista ei ole, eikä järjestely silloin onnistu, koska toimiminen rokotevalmistajan ohjeiden mukaisesti ei ole mahdollista.

Ohjeet ja tilanteet vaihtelevat, tietoja kerätään usein, eri näkökulmista ja eri vaihtoehdoista. Työntekijät tekevät kolmivuorotyötä yksiköissä ja kentällä ja heillä on rajattu mahdollisuus olla jatkuvasti ajan tasalla muuttuvista ohjeista. Tämä on kiusallista niin työntekijöille itselleen, koska asioita tehdään moneen kertaan mutta näyttäytyy varmasti syystä haasteelliselta myös läheisille.

Kotihoidon työntekijät ja esihenkilöt ovat tarkkoja asiakkaidensa asioista ja huolehtivat varmasti yhteistyössä omaisten kanssa rokotteiden saamisesta.

Olemme saaneet huolestuneita yhteydenottoja koskien sitä, ettemmekö tunnista asiakkaitamme ja että ikääntyneitä jää siksi vaille rokotusta asianomaisessa kohtaa. Vakuutamme, ettei tällainen tilanne ole vallinnut missään kohtaa eikä tällaisesta ymmärtämättömyydestä tai ”sokeasta pisteestä” ole ollut kysymys. Suunnitelmat rokotusten toteuttamisen tavoista hakevat uomiaan tässä isossa organisoitavassa kokonaisuudessa ja niiden osalta toimintamallivalintoja tehdään päivittäin vaihtelevien tilanteiden vuoksi.

Jaana Paasikangas

vt. yhtymäjohtaja FSHKY

Annukka Kuismin

palvelualuejohtaja FSHKY

Teppo Tähtinen

tartuntatautilääkäri FSHKY