Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaikea kouluverkkopäätös! Raportissa esitetään ainoa realistinen vaihtoehto mittavien säästöjen hakemiseksi kaupungin kouluverkosta

Sivistys- ja tulevaisuuslautakunta on kuluneen valtuustokauden aikana hakenut säästökohteita omasta budjetistaan Forssan taloudellisten haasteiden takia. On tehty toiminnallisia muutoksia, nostettu palvelumaksuja ja leikattu rahoitusta eri toiminnoista. Kaupungin taloudellinen tilanne ei ole kuitenkaan parantunut. Tämän vuoksi kaupunginvaltuusto joutui käynnistämään Pärjäävä Forssa 2 -talouden tasapainotusohjelman. Sivistys- ja tulevaisuuslautakunta käsitteli tämän ohjelman seurauksena tehtyä kouluverkkoraporttia kokouksessaan 26.1. Valitettavasti näyttää siltä, että laskevan lapsimäärän ja uuden monitoimikeskuksen vuoksi kouluverkkoa olisi jälleen supistettava.

Raportti on herättänyt osassa vanhemmista ärtymystä ja ymmärrän hyvin nämä tunteet. Tiettyjen politiikkojen puheiden ja julkisen keskustelun perusteella kaupunkilaisille on saattanut syntyä mielikuva, että Forssassa ei enää säästöjä tarvitse tehdä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola kyseenalaisti sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan toiminnan ja virkamiesvalmisteluna tehdyn kouluverkkoraportin Forssan Lehdessä 10.2. Ihmettelen, miten puheenjohtaja Lepolalle voi tulla yllätyksenä, että kouluverkkoa koskevia päätöksiä tehtiin nyt tammikuun aikana. Tämä asia on kirjattu vuoden 2021 talousarvioon, jota kh:n puheenjohtaja on itse ollut mukana valmistelemassa ja hyväksymässä. Lepola esittää myös Forssan Lehdessä Vieremän koulun sulkemista Talsoilan sijaan. Tämäkin vaihtoehto on selvitetty ja siitä saatavat säästöt olisivat merkittävästi pienemmät.

Raportti on nähdäkseni tehty asiantuntevasti ja kokonaisuus huomioiden. Siinä esitetään ainoa realistinen vaihtoehto mittavien säästöjen hakemiseksi kaupungin kouluverkosta. Jos vajaakäytölle jäävästä kouluverkosta ei voida säästää, muut vaihtoehdot tämän kokoluokan säästöjen hakemiseksi lautakunnan budjetista ovat joko jäähallin tai Vesihelmen sulkeminen. Teoriatasolla rahaa voidaan toki kerätä korottamalla esimerkiksi kuvataidekoulun, musiikkiopiston ja liikuntapaikkojen maksuja huomattavasti. Nämä vaihtoehdot tuskin ovat forssalaisten keskuudessa myöskään kovin suosittuja.

Edessä tulee olemaan vaikea, mutta välttämätön päätös. Nähdäkseni kuntavaalien alla Forssassa ehdokkaiden onkin syytä alkaa avoimesti puhumaan siitä, miten kaupunki selviää haastavasta tilanteesta ja millaisia vaikeita päätöksiä joudutaan tekemään.

Vesa Niininen sd.

sivistys ja tulevaisuuslautakunnan puheenjohtaja