Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuosien saatossa leikkaukset varhaiskasvatuksesta ja opetuksesta johtavat ylimääräisiin kasvaviin menoihin

Kevään kuntavaaleissa ratkaistaan monella tapaa kuntien tulevaisuus. Kunnan elinvoima luodaan kasvatuksella ja koulutuksella, elinkeinopolitiikalla sekä asukkaiden asumiseen ja elinympäristöön liittyvillä asioilla. Kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnalta pois, sivistystoimen palvelut ovat kunnan tärkeimpiä palveluita.

Kantahämäläisten kuntien taloustilanne on lukuisten muiden kuntien tapaan tulevaisuudessa haastava. Tästä huolimatta kuntapäättäjien tulee huolehtia kunnan laadukkaista palveluista. Leikkaukset varhaiskasvatuksesta ja opetuksesta voivat lämmittää kunnan taloutta hetken, mutta seuraavien vuosien saatossa heikennykset kasvatus- ja opetusalan palveluihin johtavat ylimääräisiin kasvaviin menoihin. Leikkausten myötä aiheutuu lapsille ja nuorille, tulevaisuuden aikuisille, moninaisia ongelmia, joiden korjaaminen tulee kalliiksi. Kalliimmaksi kuin alun perin oli laskettu budjettivaikutus.

Jos kunta ei panosta varhaiskasvatukseen ja opetukseen, ei kuntaan myöskään saada lisää veronmaksukykyisiä lapsiperheitä. Ilman lapsia ja nuoria ei ole olemassa kehittyvää kuntaa. Vanha sanonta ”Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus”, pitää tässäkin paikkansa. Riittävät resurssit varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toiselle asteelle varmistavat lapsille ja nuorille paremman mahdollisuuden kasvaa tulevaisuuden hyvinvoiviksi veronmaksajiksi.

Kuntapäättäjien tulee huomioida päätöksenteossaan yhtenä osa-alueena kunnan työntekijöiden työhyvinvointi. Riittävä esihenkilöiden osaaminen ja johtamisen resurssit edesauttavat yritysten tavoin myös kunnassa hyvää johtamista, ja näillä on suora vaikutus henkilöstön hyvinvointiin ja sitoutumiseen omaan työhön. Saavutetulla työhyvinvoinnilla vähennetään mm. työkyvyttömyydestä aiheutuvia kustannuksia ja edesautetaan työurien jatkumista. Näillä on suora vaikutus paitsi kustannuksiin myös kunnan verokertymään.

Hyvän kunnan merkki on avoin ja luottamuksellinen yhteistyö päättäjien ja kuntalaisten kesken. Kunnan menestys maakunnassa varmistetaan lisäksi poliittisten päätöksentekijöiden, työnantajan edustajien ja työntekijöiden laadukkaalla yhteistoiminnalla, kunnan strategian mukaisesti. Matka kohti yhteistä päämäärää, laadukkaat palvelut resurssiviisaasti tuotettuina, onnistuu ottamalla henkilöstö mukaan palveluiden kehittämiseen.

Äänestäjän kannattaa kevään kuntavaaleissa olla erityisen kiinnostunut ehdokkaiden näkemyksistä ja nykypäivän tietämyksestä kasvatus- ja opetusalan asioissa. Tutustu ehdokkaiden taustaan ja näkemyksiin, ota yhteyttä, kysele ja uskalla myös rakentavasti haastaa. Seuraa ehdokkaiden tapaan viestiä asioista: onko keskustelu rakentavaa vai sortuuko ehdokas nokitteluun, vastakkainasetteluun, maalittamiseen tai asioiden kärjistämiseen.

Tarvitsemme osaavia ja yhteistyökykyisiä kuntapäättäjiä kaikkiin Kanta-Hämeen kuntien valtuustoihin!

Hyvää vaalikevättä kaikille kuntavaaliehdokkaille!

Timo Hillman

puheenjohtaja

Katri Juvonen

alueasiamies

OAJ Kanta-Hämeen alueyhdistys