Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Häirintä ja uhkailu ovat demokratian uhkia

Kunnan taloudellinen tilanne on toiseksi yleisin syy jäädä asettumatta ehdolle kuntavaaleissa, selviää Kuntaliiton kuntapäättäjätutkimuksen tuloksista.

Heikentynyt taloustilanne vaikuttaa nyt selvästi viime vaaleja enemmän halukkuuteen lähteä ehdolle.

Muutoksen syy on ilmiselvä: kuntien talous on heikentynyt nykyisellä vaalikaudella viime vuotta lukuun ottamatta – jolloin lainat otti piikkiinsä valtio.

Kuntatalous on viime vuoden jäljiltä kaikkiaan 1,7 miljardia euroa ylijäämäinen. Valtion koronatukia tuli kuntiin kolmisen miljardia euroa.

Mutta jos joku asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se todennäköisesti myös on liian hyvää ollakseen totta, kuten Hämeessä tuttu Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina muistutti Kuntalehdessä.

Valtion tuet pelastivat nimittäin vain viime vuoden. Ainuttakaan kuntatalouden rakenteellista ongelmaa ei kuitenkaan ratkaista kertaluonteisilla poteilla.

Kuntapäättäjät eivät siten pääse pakoon tulevaisuuden kipeitä päätöksiä. Omaa kuntaa on voitava uudistaa ja sen rakenteita on ravisteltava.

Talouttakin enemmän haluttomuuteen lähteä ehdolle vaikuttaa ihmisen yksityiselämä. Naisista peräti 70 prosenttia nosti kärkeen yksityiselämän sekä siihen liittyvät ajankäytölliset asiat.

Aivan uutena syynä pois ehdolta jäämiseen löytyi luottamushenkilöihin kohdistuva häirintä ja uhkailu. Viimeksi asia ei ollut koko tutkimuksessa edes mukana.

Maailma on kuitenkin muuttunut neljässä vuodessa, vaikka silloinkin sosiaalisesta mediasta löytyi häiriköitä aivan tarpeeksi.

Nyt ilkkumista, tahallista väärinymmärtämistä ja jopa uhkauksia näkee valitettavasti yhä useammin.

Internetin keskustelupalstoilla pursuaa viha, ja some-käräjät tuomitsevat ja pudottavat ehdokkaita pinnallisin sekä vajavaisin tiedoin. Myrkyllinen keskusteluilmapiiri ei tee ehdolle asettumista yhtään houkuttelevammaksi.

Tämä taas luo synkkiä sävyjä demokratialla. Ei pitäisi olla sellaista tilannetta, jossa ihminen joutuu pohtimaan, uskaltaako lähteä ehdolle.