Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puhutaanko vähän lastensuojelustakin ja rahasta? Puhutaanko lapsen edusta?

Viime päivinä kirjoitukset ovat polveilleet koulujen rakentamisen/ lakkauttamisen, päivähoidon, nuorisotoimen ja vähän ikäväestönkin ympärillä. Otetaanpa mukaan vähän lastensuojeluakin.

Muutama vuosi sitten sosiaalitoimi siirtyi Hykyyn. Sinne siirtyi myös lastenkoti, Kaarisilta. Laitos oli kaksiosastoinen toimiva kokonaisuus. Oli lyhyttä ja pitkää sijoitusta, perheasuntoa ja vähän kuntoutustakin aloiteltiin. Nyt on pelkkä yksi osasto, jossa on pääsääntöisesti lyhyempiä sijoituksia. Minne meiltä katosivat kaikki ne nuoret, jotka tarvitsevat pidempää sijoitusta? Kuitenkin 31.12.2020 Forssassa on ollut 59 huostaanotettua lasta ja lähikunnat mukaan laskien 82. Forssan seutu on ollut pitkään korkealla huostaanottotilastoissa suhteutettuna väkimäärään. Tilastot kertovat jo 90-luvulta samaa suuntausta

Perhetyöhön on satsattu paljon, samoin systeemiseen työotteeseen ja perhesijoituksiin. Kuitenkin lastensuojelun kulut ylittävät budjetin, paljon. Tarvitaan pitkäaikaisia paikkoja ja vähän muutakin. Nämä palvelut ostetaan jostakin. Nyt tulee lukuja. Puhutaan rahasta. Puhutaan lastenkodin osastosta, puhutaan siitä, mitä se maksaa.

Ohjaajan palkka lastensuojelussa on noin 2300/kk eli vuodessa lisineen noin 32 000€. Yhden osaston eli kuuden ohjaajan palkat on helppo kertoa, eli 192 000€. Lisätään siihen vaikka kerroin 1.5, tulee summaksi 288 000€. Otin tuohon tuollaisen ylimalkaisen kertoimen, koska lisäkuluja työntekijöistä tulee. Palkkataulukot löytyvät esim Kvtesiä selaamalla eli aivan julkista tietoa. Lastenkodissa palkat vievät noin puolet toimintaan tarvittavasta rahasta eli siitä voi taas laskea, mitä osaston ylläpito maksaisi, noin sinnepäin.

Yhden lapsen paikka ostopalveluista esim. 350€/vrk maksaa kuussa 10 500€ ja vuodessa 126 000€. Kuuden sijoitetun lapsen kohdalla tämä tekee 756 000€. Eho-paikat maksavat huomattavasti enemmän. Yhden lapsen kolmen kuukauden Eho tekee noin 58 000€, jopa ylikin. Yksityisten laitosten vuorokausihinnat vaihtelevat paljon. Tuo 350€ on sellainen keskivertohinta paikasta. Näitäkin lukuja voi halutessaan haeskella.

Minne loppuu se systeemisyys näiden huipputyyppien kohdalla? Omassa kaupungissa ovat lapsen läheiset, hoitokontaktit, kaverit, harrastukset, kaikki se, mitä on tärkeää. Systeemiin tulee särö, kun lapsi lähtee muualle.

Hyvästä saadaan vielä parempi, jos halutaan. Henkilökuntaa kouluttamalla saadaan tiedot ja taidot päivitettyä. Tilaa kaupungista löytyy myös sille pitkäaikaisosastolle. Eiköhän Kaarisillan ylipäätään olisi jo muutenkin syytä päästä uusiin tiloihin, missä tuuli viuhuu vähemmän ikkunankarmeista. Tai kunnostaa nykyinen ja ottaa vanhat tilat käyttöön sille toiselle osastolle. Näin tulisi muutama työpaikka lisää ja rahatkin jäisivät tänne.

Mitä ajattelet, olisiko ollut järkevämpää säilyttää omat pitkäaikaispaikat vai ei? Puhutaanko nyt siitä rahasta, puhutaanko lapsen edusta? Eikö olekin ikävää puhua näistä yhtä aikaa.

Katariina Pohjalainen, Vas.