Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Upeaa, että uniapneaan löytyy tukea" – Uniapnea on nostanut hengitysyhdistyksen jäsenmäärää lyhyessä ajassa reilusti

Kiitos FL ja Forssan Seudun Hengitysyhdistys 15.2. olleesta artikkelista. Allekirjoittaneella on ollut vain muutama ”uniapneatuttu”, joiden kanssa silloin tällöin on vaihdettu kuulumisia. Meitähän onkin monia! Eräät tahot pitävät uniapneaa itseaiheutettuna sairautena, näin minulle on suoraan sanottu. Asian ilmaisijoina tietenkin henkilöt, joilla ei ole uniapneaa. On kehotettu laihduttamaan, lopettamaan sitä sun tätä ja lisäämään tuota ja tätä. Melko loukkaavaa, kun uniapneaa voivat sairastaa pienetkin lapset.

Luettuani artikkelin soitin välittömästi pj. Sirkka-Liisalle ja liityin yhdistyksen jäseneksi. Vihdoin ja viimein löytyi taho, josta uniapneaa poteva sai neuvoa, tuli kuulluksi ilman ”syyttelyä”. Uniapnea aiheuttaa mm. väsymystä, kipuja, ärtyneisyyttä, masennusta ym. vakavien hengityskatkoksien lisäksi. Stressaantuminen ja negatiiviset asiat voivat pahentaa tilannetta ihan psyykkiselle puolelle asti. Kilpirauhasen vajaatoimintaakin on aikanaan lääkäriltä kysytty, mutta kokeita ei tehty.

Yhteydenoton jälkeen, alta aikayksikön, yhdistyksen pj. kertoi eri asioista, lähetti sähköisesti luettavaa tietoa ja oppaan. Tutustuin FS Hengitysyhdistyksen nettisivuihin ja löysin kattavaa tietoa sen toiminnasta. Yhdistys on toiminut jo 75 vuotta, mutta vasta nyt tiedän, että se on tarkoitettu muillekin kuin astmaatikoille, allergisille jne.

Kiitollisena totean, että Forssan seudulla toimii yhdistys, josta saa vertaistukea, annetaan neuvontaa ja tuotetaan mielekästä toimintaa heille, joilla on vaikeutta hengityksessä. Tosin tällä hetkellä tämä kirottu korona ei mahdollista kaikkea hyvää mieltä tuottavaa toimintaa. Pari vuotta sitten allekirjoittaneella diagnosoitiin uniapnea, mutta terveydenhuollosta ei kerrottu mm. sitä, että uniapnea-asiakkaille tehdään kehonkoostumusmittaus, saati sitä, että meille kuuluu ilmainen influenssarokotus.

Marjut Kallioinen