Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koskelan tragedia on synkkä muistutus

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi keskiviikkona koko Suomea viime joulukuussa järkyttäneen Koskelan murhan käsittely.

Syyttäjän mukaan kolme vuonna 2004 syntynyttä poikaa murhasivat ikätoverinsa raakaa väkivaltaa käyttäen 4. joulukuuta Helsingin Koskelassa.

Murhan lisäksi asiassa on nostettu syytteet ryöstöstä, yllytyksestä ryöstöön ja yhdeksästä pahoinpitelystä. Ryöstösyyte kohdistuu myös neljänteen henkilöön, jolla ei ole tekemistä murhan kanssa.

Julkisetkin tiedot oikeudenkäynnistä ovat niin pöyristyttäviä ja vastenmielisiä, ettei niitä ole tarpeen pääkirjoituksessa toistaa.

Sadistinen väkivalta, joka päättyi pahimpaan mahdolliseen lopputulokseen, ei ansaitse yksityiskohtaista kuvailua.

Koskelan tragediaa ei ole yksittäistapauksena syytä laittaa laajempaan perspektiiviin, jossa nuoriso- ja katuväkivalta ovat vähentyneet ja nuorilla asiat ovat pääasiassa hyvin.

Yhteiskunnan on hyvä katsoa juuri tätä tapausta, niin pahalta kuin se tuntuukin.

Totuutta on hyvä katsoa silmiin nyt, ja todeta, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei onnistunut suojelemaan heikoimpia eikä edes tekijöitä – heiltä itseltään.

Kaikki vaaran merkit olivat olemassa jo vuosikausien ajan, mutta koppia ei ottanut lopulta kukaan.

Lastensuojelun, lasten päihteidenkäytön, huumeiden, väkivallan ja sijoituspaikkojen vyyhti on monimutkainen ja erittäin hankala ratkaista. Ongelmat eivät ratkea edes rahalla: enemmän rahaa ei ole yksioikoisesti enemmän vaikuttavuutta, kun ongelmat ovat liian syvällä.

Suomessa olisi kuitenkin syytä pohtia, mihin eurot allokoidaan. Laitetaanko ne näpistelijän, yhden siiderin juoneeseen tai vanhempiensa kanssa riitautuneen ”asiakkuuteen” vai pitäisikö selvästi vakavampiin tapauksiin satsata enemmän?

Jokainen lastenvalvoja tietää – tai hänen pitäisi tietää – milloin hälytyskellot kilkattavat lujaa.

Hankalimmat asiakkuudet ansaitsevat eniten resursseja, jotta Koskelan tragediat voitaisiin välttää. Surullinen tapahtumaketju on osoitus siitä, että tehtävää riittää.