Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätösten valmistelusta Tammelassa: "Tiedolla johtamisen tulisi olla itsestään selvä periaate yhteisiä verovaroja käytettäessä"

Olli-Pekka Jasu kiittää (FL 16.2.) – aivan perustellusti – Tammelan kunnan viranhaltijoita nopeasta reagoinnista valtuustossa esitettyyn toiveeseen. Samassa kirjoituksessa Jasu moittii päättäjiä, jotka vaativat perusteellisempaa päätösten valmistelua kunnan hallinnossa. Tunnistin itseni Jasun tarkoittamana päättäjänä.

Jasu sekoittaa kirjoituksessaan kaksi asiaa: päätösten valmistelun ja täytäntöönpanon. Viranhaltijoiden tehtävänä on valmistella asiat luottamuselinten päätettäväksi kunnan strategiaan, talousarvioon ja valtuuston linjauksiin perustuen sekä kuntalaisten ja valtuutettujen aloitteiden käsittelemiseksi. Päätösten esittelijän – kunnanhallituksessa kunnanjohtajan – tehtävänä on varmistaa, että päättäjillä on käytettävissään kaikki päätöstä varten tarpeellinen tieto. ”Esittelijä on aina vastuussa siitä, että hän on antanut toimielimelle riittävästi oikeaa tietoa ja että hänen esityksensä on lakien mukainen.”

Luottamushenkilöt joko hyväksyvät esitellyn päätösehdotuksen, muuttavat sitä tai palauttavat asian valmisteluun, jos enemmistö katsoo valmistelun puutteelliseksi. Olen kritisoinut valmistelua silloin, kun riittävää ja kaikilta osin oikeaa tietoa ei ole ollut käytettävissä ennen päätöksentekoa.

Kun lainvoimainen päätös on tehty, voi täytäntöönpano virallisesti alkaa. Jos päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus tai valitettu, on odotettava tuomioistuimen päätöstä. Näin varmistetaan, ettei lainvastaisia päätöksiä toteuteta. Päätöksistä, jotka koskevat asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei voi valittaa. Siksikin luottamushenkilöiden on oltava hereillä kun lopullista päätöstä valmistelevia päätöksiä tehdään ja palauttaa asia tarvittaessa lisätietojen saamiseksi valmisteluun.

Jasu viittaa kirjoituksessaan Tammelan koulupäätöksiin ja moittii lisätietoa vaativia valtuutettuja kehityksen jarruiksi. Tiedolla johtamisen tulisi mielestäni olla itsestään selvä periaate yhteisiä verovaroja käytettäessä. Tammelan valtuuston enemmistö katsoi viimein tarpeelliseksi selvittää Koulukeskuksen todellinen kunto ennen lopullista purkupäätöstä, yli kahden vuoden viiveellä tosin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Tuomo Tuovinen

valtuutettu (keskusta, sit.), Tammela