Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jokioisten verkatehdas ja kartano – Mistä kartanolle saisi tuottavaa toimintaa?

Kiti Salonen oli tehnyt hienon jutun Jokioisten historiasta (FL 14.2.). Korjaisin kuitenkin yhden tärkeän asian. Wahren lähti Forssaan perustamaan riitaannuttuaan verkatehtaan omistaneen kartanon kanssa vuokrasopimuksen pituudesta. Oli toki ajoittain ongelmia vesivoiman riittävyydessäkin.

Verkatehdas muutti myöhemmin Tampereelle ja sijaitsi nykyisen hotelli Ilveksen paikalla. Muistona on tehtaan piipun jalka, jossa on muistolaattaan kirjoitettu tehtaan vaiheet.

Jokioisten kartanosta ja sen tulevaisuudesta on ollut paljon asiaa viime aikoina. Jonkun mielestä kunnan pitäisi lunastaa kartano hallintaansa. Mistä raha? Kartanolle pitäisi saada tuottavaa toimintaa.

Surullisena esimerkkinä Tietotalo, jonka käyttöaste on niin pieni, että vuokrat ei riitä kattamaan kuluja.

Paras vaihtoehto, jonka olen lukenut, oli Rami Lehtisen ajatus, että kartano menisi Kordelin-säätiön hallintaan. Toki silloinkin pitäisi kartanoon saada toimintaa kattamaan kulut. Muutoin säätiöstä tulee entinen.

Kenties alueen lobbaaminen käsityöläisalueeksi ja tilojen vuokraaminen pienille yrityksille toisi riittävän katteen. Jokioinen ei sijaintinsa puolesta ole huono paikka yrityksille. Asuntoloiden kunnostus ja vuokraaminen? Kenelle? Forssassa opiskeleville?

Hääjuhlapaikkana aivan mahtava. Museona en kartanoa näe varsinkin, kun alkuperäinen kalustus on tietääkseni talosta poissa.

Alueen kehittämiseen on ollut joku työryhmä, jonka toiminta jäi tauolle koronaepidemian vuoksi? Toivottavasti jatkaa ja kehittää hyviä ideoita.

Jarmo Kalliola