Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talviloman viettäjä joutuu puntaroimaan

Koululaisten talvilomat ovat alkaneet pyöriä. Kanta-Hämeessä lomaillaan seuraavan aallon mukana ensi viikolla.

Tikunnokassa ovat olleet erityisesti tällä viikolla lomailevat uusmaalaiset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ehti viime viikon lopulla antamaan suosituksen, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueen asukkaat välttävät lomamatkustamista oman alueen ulkopuolelle maaliskuun puoliväliin asti.

THL:n tiedottaminen johti siihen, että laitoksen johto kutsuttiin puhuteltavaksi sosiaali- ja terveysministeriöön.

Suositusta ei ole noudatettu eikä jo varattuja talvilomamatkoja peruttu.Kittilän Leviltä ja Kuusamon Rukalta kerrottiin Ilta-Sanomille tämän vuoden talviloman vertautuvan lähes täysin viime vuoteen.

Talvilomalaiset ovat täyttäneet Levillä ja Rukalla koko mökkikapasiteetin. Tästä yhtälöstä rinnekeskuksissa oli tehty johtopäätös, että lomalaiset haluavat olla oman porukan kesken.

Levin laskettelukeskuksen alueen ihmismäärä oli viikonloppuna arvion mukaan noin 20 000.

Tilanne on kuitenkin kuuma peruna. Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen ei halunnut arvioida julkisuuteen alueen tarkempaa asiakasmäärää. Perusteena oli kuulemma riski saada palautetta ”koronaraivoisilta” ihmisiltä.

Sairaanhoitopiireissä jännitetään, miten lomanvietto näkyy tartuntaluvuissa eri puolilla. Pahin pelko on tietysti, että massojen matkustaminen halki Suomen vaikeuttaa koronatilannetta sekä lähtö- että määränpäässä.

Yksittäinen, pandemiasta turnausväsymystä kokeva lomalainen joutuu tilanteessa kovaan puntariin itsensä kanssa. Pysytelläkö talvilomakin kotona vai vaihtaa maisemaa?

Toisaalta koronakurimuksessa kärvisteleville Pohjois-Suomen matkailuyrityksille talvilomalaisten tulo on enemmän kuin tervetullutta. Järjestäjät ovat ainakin korostaneet vastuullisuuttaan ja maskit ovat käytössä pohjoisessakin.

Viime kädessä tilanne on kuitenkin kiinni yksittäisen kansalaisen toiminnasta ja ratkaisuista. Koronaa ei voi karata lomallakaan.