Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhusten hoito ennen vanhaan – Usein kävi niin, että vanhempien elatusta ei olisi haluttu maksaa

Olen taas alkanut ajatella niitä ihmisiä, jotka ovat saaneet syntyä valmiiseen kotiin. Minullakin on paljon sellaisia ystäviä, joiden kanssa olen asiasta keskustellut.

On kyllä kummallista, ettei sellainen ihminen ymmärrä, jolla on ollut aina itsellä hyvä koti, mutta silti valittavat.

Ajatellaan nyt sellaista asiaa, kun monetkin vanhat papat ja mammat ennen vanhaan halusivat turvata vanhuutensa myymällä talonsa yhdelle lapsellensa, yleensä vanhimmalle pojalleen. Ennen kun maatilat myytiin, niin tehtiin sellainen kauppa, että ostaja maksoi ehkä jonkun kauppasumman, loppu maksettiin siten, että tarkkaan sovittiin, mitä kaikkea siihen ns. moonaan kuului kuukaudessa. Siihen kuului monenlaista kuten voita, maitoa, polttopuita ym. millä vanhusten piti tulla toimeen. Usein kävi niin, että elatusta ei olisi haluttu maksaa, vaan valitettiin, eikä olisi haluttu maksaa.

Lastenlapsetkaan eivät ymmärrä, että he ovat saaneet lähteä maailmalle helpommin, kuin ne lapset, joiden vanhemmat eivät saaneet mitään kotoaan.

Ja varmasti joskus kävi niin, että joku muu sisaruksista olisi halunnut ostaa talon ja olisi hoitanut vanhempansa paremmin kuin hän, joka sen talon sai eikä olisi valittanut hinnasta. Pitäähän lastenkin ymmärtää, ettei sitä taloa väkisin heidän vanhemmilleen myyty. Tällaisia kauppoja tehtiin paljon sodan jälkeen, kun ei vanhuksilla ollut muutakaan mahdollisuutta elättää itseään. Taloja ei voitu oikein edes jakaa, koska pelättiin niiden loppuvan.

Että ajatelkaapa tätä ja unohtakaa kaikki valituksenne ja olkaa mielissänne siitä, että teillä oli koti ennen kuin köyhillä sukulaisilla.

Ajattelija