Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansalaisten oikeustaju on taas koetuksella

Sipilän hallitus tiukensi perheenyhdistämisen kriteereitä ja yksittäistapaukset osoittavat lain tulkitsemisen vaikeaksi.

Turkkilaislähtöisen Selahattin Kusin perhe karkotettiin kuun alussa Suomesta. Migrin mukaan syy on se, ettei yrittäjänä toimiva Kus tienaa tarpeeksi.

Hallinto-oikeuden vahvistaman Migrin päätöksen mukaan Kusin olisi pitänyt ansaita nettona vähintään 2200 euroa kuussa, jotta perheen toimeentuloa voitaisiin pitää riittävänä.

Kus on periaatteessa ansainnut riittävästi, mutta sijoittanut rahoja takaisin yritykseensä, joten maahanmuuttovirasto katsoo, että kolmihenkisen perheen tuloraja jää 400 euroa vajaaksi.

Nyt Suomessa vuosia asuneet vaimo, kuudesluokkalainen poika ja Suomessa opiskellut 20-vuotias poika ovat takaisin Turkissa.

Uutinen on herättänyt paljon tunteita erityisesti Janakkalassa, jossa Kusin perhe asui. Kansalaiset eivät ymmärrä, miksi perhe karkotetaan, kun moni kantasuomalainenkaan ei tienaa nettona 2200 euroa kuussa.

Mikä on kohtuullinen tuloraja? Migrin päätös on monen kansalaisen oikeustajun vastainen.

Maahanmuuttovirasto ei pysty perustelemaan yksityiskohtaisesti yksittäisiä tapauksia ja niiden taustoja.

Migri toimii sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) alaisuudessa, joten oikea väylä vaikuttamiseen on yhteydenotto ministeriin.

Sipilän hallitus kiristi oleskeluluvan saamista, perheenyhdistämistä ja korotti maahanmuuttajien tulorajoja.

Tarkoitus oli, että maahanmuuttajien pitäisi pystyä työllistymään Suomessa eikä elää yhteiskunnan kustannuksella. Tarkoitus oli kannustaa työllisyysperusteiseen muuttoon.

Nykyiseen hallitusohjelmaan sisältyy tämän lain muuttaminen, mutta toimia sen eteen ei ole vielä nähty.

Yksittäiset tapaukset paljastavat lain aukkoja ja lakien tulkinnan vaikeuden. Jokaisen perheenyhdistämisen takana on oikeita ihmisiä ja tapaukset ovat yksilöllisiä.

Toivottavasti lain tulkitsijoillakin ja toimeenpanijoilla on rohkeutta puuttua päätöksiin, jos ne havaitaan vääriksi.