Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolmen viikon sulku ottaa kansasta mittaa

Hallitus pyrkii etukenossa taltuttamaan koronaviruksen leviämisen kovalla kolmen viikon sululla.

Hallituksen ministerit ovat kansalaisten lailla perin väsyneet koronakriisiin, mutta joutuvat jälleen pyytämään kansalaisia jaksamaan vielä uudet järeät rajoitukset.

Nykyiset toimet eivät näytä purevan uhkaavan nopeasti leviävään virusmuunnokseen, kun ihmiset tapaavat toisiaan.

Hallitus on valmis ottamaan käyttöön poikkeusolot ja puuttumaan näin ravintolaelinkeinoon. Eduskunta saa käsiteltäväkseen ravitsemisliikkeiden sulkemisen kolmen viikon ajaksi 8.–28.3. epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla.

Ravintoloiden nykyistä aukiolokäytäntöä on haukuttu epäreiluksi mm. kulttuuri- ja urheilupiireissä. Nyt ne pääsevät paremmin samalle viivalle, mutta ehkä toisin kuin oli tarkoitus.

Näin palaamme viime kevään ahdistaviin tunnelmiin ja ravintolat pudotuspeliin, kun vain ruuan ulosmyynti on sallittua. Tosin nyt pienenä helpotuksena on tieto sulun rajallisuudesta. Sulun jälkeenkin ravintolat avautuvat rajoitetusti.

Samoin 8. maaliskuuta alkaen leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla peruskoulun yläluokat ja toinen aste ohjataan siirtymään tilapäiseen etäopetukseen kolmeksi viikoksi. Yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta saatetaan myös ikävästi keskeyttää.

Leviämisvaiheen eli tason kaksi tiukimmat rajoitukset ovat tulossa käyttöön jo valtaosassa Suomea.

Hallitus ohjaa pahimpia korona-alueita kuten Kanta-Hämettä ottamaan käyttöön yli 6 hengen kokoontumisrajoituksen ja yli 6 hengen yksityistilaisuuksien välttämisen.

Poikkeusoloissa puntariin tulee myös kuntavaalien järjestäminen.

Tiedotustilaisuudessa useampi ministeri halusi valaa kansalaisiin uskoa torjuntavoittoon ja käytti järeistä rajoituksista nimitystä loppukiri.

Tässä loppukirissä paikat jo hapottavat ja suussa on veren makua. Mutta ei auta. Maalissa siintää harras toive, että kesä olisi normaalimpi.

Koronarajoitusten toimien onnistuminen on lopulta meistä kaikista kiinni.