Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhden konstin timpermanni – Kuntavaaleissa ei ole kysymys maahanmuutosta

Hykkilän suunnalta kajahti aikoinaan mainio kupletti, jonka myötä Erkki Liikanen teki kolmen konstin timpermannin tutuksi Suomen kansalle. Nykypolitiikassa merkittävään asemaan on noussut puolue, jonka työkalupakista löytyy vain yksi konsti, maahanmuuton jatkuva vahtaaminen.

Hämeen piirin perussuomalaisten puheenjohtaja Antti Salminen kertoi lehtihaastattelussa puolueensa ajavan kunnallisverojen merkittävää alentamista. Halusin tarkennusta ja kysyin, mitä julkisia palveluja PS leikkaisi verotuottojen pienentyessä.

Salminen keskittyy vastineessaan kahteen asiaan (FL 3.4.). Yhtäällä hän esittelee hiukan vaikeaselkoista talousteoriaa, jonka mukaan verojen alentaminen kasvattaa taloudellista toimeliaisuutta ja sitä kautta myös verotuloja. Tämä Ronald Reaganin ajoilta periytyvä oppi on sekä kiistan- että kyseenalainen.

Salmisen ajaman veroalen ainoa varma lopputulema olisi jokseenkin selvä: Suurituloisten verot laskisivat, mutta pieni- ja keskituloiset eivät vastaavaa verohyötyä saisi. Sen sijaan heidän tarvitsemiaan julkisia palveluita jouduttaisiin karsimaan.

Ainoana esimerkkinä säästökohteista Salminen mainitsee humanitaarisen maahanmuuton ja tukee näkemystään puolueensa ajatuspajan laskemilla luvuilla. En käy nyt niitä erittelemään enkä niistä kiistelemään. Totean vain, että lukujen yhteissumma ei edusta edes yhtä prosenttia Forssan kaupungin talousarvion loppusummasta. Senkö varassa muka pienentäisimme koulujen luokkakokoja ja palkkaisimme lisää hoitajia vanhuksille?

Kuntavaaleissa ei ole kysymys maahanmuutosta, joten valtuustoihin ja lautakuntiin valittavilta vaaditaan laaja-alaista näkemystä kuntapalveluista. Mutta mistä sitä saataisiin piiri- ja kuntatasolle, jos se puuttuu myös puolueen johdolta?

Yle oli kysynyt suurimpien puolueiden puheenjohtajilta kantaa viiteen konkreettiseen kuntavaalikysymykseen. PS:n puheenjohtaja Jussi Halla-aho jätti vastaamatta neljään kysymykseen viidestä. Mitä Mestari edellä, sitä oppipojat ja -tytöt perässä.

Omalta osaltani tämä riittänee tällä erää. Salminen puhuu jostain ”altaan punaisesta päästä”. Kielikuva on hiukan outo ja erikoinen, mutta olkoon. Pysyttelen joka tapauksessa altaan reunalla ja seurailen sieltä tilanteen kehittymistä.

Ilkka Kononen

Forssa