Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käänne parempaan näyttää todennäköiseltä

Olennaiset koronakäyrät ovat taittuneet alaspäin. Kanta-Hämeessä ja Forssan seudulla on viime päivinä todettu vain joitakin tartuntoja.

Menikö pahin jo ohi? Onko kesällä kaikki edes suunnilleen samoin kuin ”normaalisti” tai viime kesänä? Kukaan ei tiedä. Valitettavasti vielä lähipäivinäkään ei tiedetä.

Hyvä uutinen on kuitenkin jo yksin se, ettei toviin ole kuultu erityisen huonoja. Rokotukset jatkuvat ja niiden piiriin tulee uusia ihmisryhmiä.

Yksi keskeisistä epidemiaa kuvaavista mittareista, R-luku, on pudonnut yhteen, eli yksi tartunnan saanut tartuttaa keskimäärin yhden ihmisen, mikä kertoisi, ettei tauti ole ainakaan kiihtymässä (Yle 7.4.). Uusien tautitapausten määrä näyttää vakiintuneen huomattavasti alemmas kuin se oli vielä viikko–pari sitten.

Koronavirus muunnoksineen on osoittanut arvaamattomuutensa. Vaikka käänne parempaan näyttää päivä päivältä todennäköisemmältä, on jatkettava juuri sitä samaa ja sittenkin suhteellisen hyvin kestänyttä kärsivällisyyttä.

Jo rutiiniksi muuttuneet varotoimet ovat välttämättömiä, jotta tauti ei pääse ryöpsähtämään uudelleen.

Asiantuntijoiden arviot tilanteen helpottumisesta ovat erittäin varovaisia ja niiden pitääkin olla. He tai kovin herkästi arvostellut poliittiset päättäjätkään eivät voi tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Pääsiäisen kotimaanmatkailun kaikki vaikutukset eivät ole vielä selvillä, eivät myöskään kiristyneiden ja alueellisesti toisistaan poikkeavien rajoitusten, ja ettei menisi yksinkertaiseksi: niiden purkaminen tuo myös omat kysymysmerkkinsä.

On varauduttava samaan aikaan sekä tilanteen pahenemiseen että mahdollisuuteen, että normaaliin elämänmenoon pystytään palaamaan ennakoitua aikaisemmin.

Paluuta normaaliin toivomme kaikki ja harvinaisen hartaasti.

On välttämätöntä, että siirtyminen pois rajoituksista sujuu hyvässä järjestyksessä.

Valtakunnallinen exit-stategia tarvitaan, jotta edes suunnilleen tiedetään, mitä kohti ollaan menossa. Epävarmuutta on siedetty jo aivan riittävästi.

Useimpien ihmisten ja monissa tapauksissa jopa korvaamattomia vahinkoja kokeneiden yritysten odotukset ovat varmasti aivan kohtuullisia.