Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tasapuolistako? Helsinki lihoo, kun kaikki keskittyy sinne

Suomalaisia kyllä harmittaa, että tämä täällä Pohjolan perillä oleva valtio ei saa juuri mitään EU:n virkoja eikä virastoja, eikä muutenkaan juuri mitään sananvaltaa. Bryssel päättää kaikesta.

Mutta kun täällä meidän oman valtion sisällä tapahtuu sama asia, niin selityksiä kyllä riittää, miksi kaikki tapahtuu vain Helsingissä. Yksikään hallitus ei ole sen suhteen saanut mitään aikaan.

Väitetään keskittämisen olevan joku luonnonlaki ja koko valtakunnan etu.

Pormestari vielä valittaa, että Helsinki muka kustantaa muuta Suomea, vaikka kaikki mahdollinen on keskittynyt sinne. Nopean tarkistelun mukaan pääkaupungissa on mm. useita satoja valtakunnallisten virastojen, järjestöjen, liittojen, yhdistysten, tutkimuslaitosten, yritysten, medioiden ym. pääpaikkoja, joiden rahoitus tulee kaikkialta Suomesta. Lisäksi niissä työskentelee tuhansia korkeapalkkaisia ihmisiä, jotka koko maa on kouluttanut ja Helsinki kerää hyödyn työpaikkoina ja veroina.

Ei ole mitään estettä, etteikö suurta osaa voitaisi siirtää (tai tulevia perustaa) ympäri maata, koska sijaintipaikalla ei ole enää mitään merkitystä. Moni maakuntien kaupunki saisi elvyttävän ruiskeen koko olemassaololleen.

Kun joltakin paikkakunnalta, sen elinvoiman tärkeimpiä elementtejä häipyy, niin ei siitä synny kuin pieni laine vesilasissa. Ei paljon valtakunnan mediaa kiinnosta. Mutta jos yksikin virasto tms. pitäisi siirtää Helsingistä, niin alkaa kauhea valtakunnallinen parku.

Ainakin Norjassa valtio tukee monin tuin ja eduin niitä yrityksiä ja yhteisöjä, jotka muuttavat pohjoiseen. Mutta täällä on keskittäminen Helsinkiin ainoa ideologia.

Maakunnat tyhjenevät ja koko infrastruktuuri jää tuhoutumaan ja vastaavasti pääkaupunkiseutu kasvaa sairaan paljon ja nostaa kaikkia elinkustannuksia huimasti. Väestörakenne vääristyy ja sosiaaliset ongelmat kärjistyvät. Samalla kaikki rahavirrat kasaantuvat Helsinkiin ja se on pois aina jostakin muualta.

Suku 200 vuotta Helsingin seudulla