Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salasanat ja huijarit ikäihmisten murheena – Luontoa saa vielä katsella ilmaiseksi ja ilman salasanaa.

Silmiini osui Forssan Lehden juttu, jossa iäkkäältä pariskunnalta huijattiin huomattava summa pankkitilillä olevia rahoja. Uskon, että monelle ikäihmiselle on tullut uutisen luettuaan mieleen pelko, milloin itse joutuu huijauksen kohteeksi. Ei siinä auttanut salaiset tilinumerot eikä salasanat, vaan tiedot napattiin tietokoneelta.

Tapaus on vain yksi, jonka lehti kertoi julkisuuteen, eikä kukaan tiedä mitä ja kuinka paljon vastaavia tapauksia sattuu, joista ei kerrota. Eihän kaikki tiedä tai muista tilinsä saldoa, vaan tileiltä saattaa varoja kadota asianomaisen huomaamatta.

Mihin johtaa lopulta alati lisääntyvä salasanojen taakse suljettujen asioiden määrä? Pelkästään tämän tietokoneen monipuoliseen käyttöön tarvitaan suuri määrä salasanoja. Niiden luettelemin tässä on mahdoton tehtävä, joten en lähde tekemään luetteloa. Totean vain lyhyesti, että ei onnistu ruokatarvikkeiden keräilykäskyn ja kotiinkuljetuspyynnön antaminen kauppiaalle, ellet ole kirjautunut liikkeen tilille ja siinä tarvitaan salasana.

Kirjaimista ja numeroista koostuva salasana tarvitaan myös, jos meinaat lukea kuudenkymmenen vuoden tilauksen jälkeen kanta-asiakkaan etuna saamaasi ilmaista sähköistä näköislehteä. Vaikka kuinka olisit kirjautunut kanta-asiakkaaksi, mutta unohdat salasanastasi yhden merkin niin lukematta jää. Salasanojen kirjoittaminen paperille ja sen piilottaminen laatikkoon tai pöytäliinan alle on heppoinen keino.

Onneksi muuttolintujen saapumisen ja takatalven sulamisen seuraaminen antaa ikäihmisille mielenkiintoista tekemistä ja katseltavaa. Luontoa saa vielä katsella ilmaiseksi ja ilman salasanaa.

Erkki Kaakinen