Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksuhäiriöiden määrä ei räjähtänytkään

Suomalaiset ostavat jatkuvasti enemmän ja yhä useammin tavaraa verkkokaupasta. Tämä näkyy valitettavasti myös alkuvuoden maksuhäiriötilastoissa.

Asiakastiedon julkaisemissa tiedoissa kuluttajille rekisteröitiin tammi-maaliskuussa yli 9000 maksamattomista verkkokauppaostoksista johtuvaa maksuhäiriömerkintää. Määrä on peräti 20 prosenttia suurempi kuin viime vuonna.

Hankintoja on jo pitkään voinut tehdä nopeasti ja helposti kotisohvalta. Siksi kuluttajan on harkittava parikin kertaa, ovatko ostokset tarpeellisia sekä myös sitä, onko niihin varaa.

Tilastojen mukaan verkko-ostoksia tehdään, vaikka niihin ei ole tarpeeksi euroja. Kotoilubuumin keskellä kannattaa pitää järki matkassa mukana.

Kokonaiskuva ei kuitenkaan ole pelkkää synkkyyttä. Maksuhäiriöisten kuluttajien kokonaismäärä on – ehkäpä hieman yllättäen – pysynyt hankalan koronavuoden aikana suhteellisen vakaana.

Asiakastiedon rekisterissä oli maaliskuun lopussa merkintöjä yhteensä 391 600 henkilöllä. Vuodessa joukko on kasvanut ”ainoastaan” parilla tuhannella.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että maksuhäiriöisten henkilöiden joukko on Suomessa suurempi kuin koskaan ennen.

Yrityspuolella maksuhäiriöiden määrä on vuoden aikana pienentynyt. Toisaalta niin sanottu normaaliaika voi tuoda asiaan muutoksen.

Konkurssien määrä pysyi ymmärrettävästi alhaisena ja kääntyi kasvuun vasta nyt helmi-maaliskuussa. Tuolloin tilapäinen, konkurssiin hakemista rajoittanut lakimuutos päättyi.

Se on kuitenkin varmaa, että esimerkiksi pienet kivijalkayritykset, majoitusliikkeet, ravintolat ja kuntokeskusyrittäjät ovat todella kovilla. Valtion kustannustuet tulevat aikanaan jos tulevat, mutta rajoitustoimenpiteet iskevät liiketoimintaan nopeasti.

Koronaepidemian kehitys seuraavien kuukausien aikana voi pahimmillaan olla ratkaiseva lukemattomille yrityksille.

Hallituksella on suuret paineet avata yhteiskuntaa kohti normaalia heti kun se on mahdollista, mutta se voisi olla alkusysäys jälleen uudelle tautiaallolle.