Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ainakin lapsiin ja nuoriin on panostettava – Vai maksetaanko tosi isoa laskua myöhemmin?

Manu Mäkinen (vas.) ja Antti Salminen (ps.) ovat kirjoitelleet kuntaverosta ja maahanmuutosta.

Perussuomalaiset ovat laskeneet maahanmuuton kuluja ehkä osittain ihan oikein. Hyvä kuitenkin tarkentaa siis se, että kaikista ihmisistä yleensäkin on kunnille sekä kuluja että tuottoja.

Vaikka toisaalta saisimme niitä kuuluisia ”ulkomaisia huippuasiantuntijoita”, heillekin pitää kuitenkin opettaa kieltä ja ennen kaikkea heidän(kin) lapsia pitää kouluttaa ja hoitaa.

Kaikkien maahanmuuttajien lapsista on syytä huolehtia erityisen hyvin ja heidän kielitaitonsa koulutuksen on oltava niin hyvä, että he ovat tasaveroisia työmarkkinoilla aikanaan valtaväestön kanssa. Tosin työnantajat ovat rasistisia (tutkittu), mutta ehkä tosi työntekijäpula avartaa joskus sitä sydäntäkin ja yrittäjät ja työnantajat arvostavat osaamista kasvojen väriin ja nimeen katsomatta.

Jos maahanmuutosta on kustannuksia, niin mikä kustannus tulee siitä, että hyvän ja kalliin koulutuksen saaneet nuoret lähtevät ulkomaille? Työnantajat eivät arvosta heitä.

Syrjäytyneitä ja lopulta yhteiskunnalle kalliiksi tulevia nuoria on tullut jo kauan valtaväestöstäkin. Ei ole löytynyt sydäntä (ja rahaa) huolehtia heistäkään ajoissa. Ei ole syytä myöskään tehdä rasistisin motiivein enää lisää syrjäytyneitä maahanmuuttajien lapsista.

Kuten Salminen totesi, kunnat eivät voi mitään maahanmuutolle, mutta niillä on aivan ratkaiseva osuus soten jälkeen opetuksessa, koulutuksessa ja (maahanmuuttajienkin) lasten ja nuorten huolenpidossa.

Jokaisen kuntapäättäjän joka puolueessa pitää harkita, että panostetaanko kaikkiin lapsiin ja nuoriin nyt vai maksetaanko tosi isoa laskua myöhemmin?

Rafael Hellsten

Liike Nyt, Hämeenlinna