Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Narraatio kerrontana on kirjoittajan oma valinta – Vastauksia on luettavissa netistä

Perussuomalaisia on pommitettu Forssan Lehdessä monelta suunnalta. Kun puolueella on kenen tahansa luettava, kuntavaaleja varten hyväksytty ohjelma, sen esittely ei ole mahdollista vastaten samaan aikaan sekä emeritus kirjastonhoitajalle ja äärivasemmiston tavalle hakea näkyvyyttä Forssan Lehdessä siihen ryhtyen. Se, mitä haastatteluissa todella kysytään ja miten vastataan, on eri asia.

Tiedän kokemuksesta, miten samassa kokouksessa istuneet tuottavat hyvin erilaiset pöytäkirjat myöhemmin heiltä sitä erikseen pyytäen. Jopa kokeneina sihteereinä. Puhumattakaan opiskelijoista luennoilla ja tenteissä heitä myöhemmin testaten. Eivät kaikki tenttiä läpäise likimainkaan. Tiede kun ei ole omia mielipiteitä tai muisteloita, saati ymmärtää kuultu ja luettu väärin. Hallituksemme kohdalla vaikuttaa olevan nyt monenlaista ristivetoa, johon perussuomalaiset ovat puuttuneet. Se on opposition tehtävä.

Vaalit siirtyivät alkukeväältä kesäksi ja tiedän todella pitkästä kokemuksesta sekä tutkijoiden ammattitaidolla tehdyistä kyselylomakkeista, kuinka ihmiset vastaavat samoihin kysymyksiin aivan eri tavalla kaamoksen aikaan talvipakkasella ja kesähelteellä puutarhassaan vastauksiaan jaellen. Tätäkin ilmiötä on tutkittu, ei vain tapaamme käyttäytyä vastaten toimittajien kysymyksiin talous- ja sosiaalipolitiikasta, huikean mutkikkaista paikallisen ja kansallisen talouden hoidosta suhteessa EU-politiikkaan ja sen hoitoon. Monelle jo oman talouden hoito saattaa koitua hyvinkin pulmalliseksi, aivan riippumatta siitä, miten julkistalous on hoidettu.

Sama pätee ympäristöön ja sen hoitamiseen. Monelle meistä on ongelmia hoitaa omaa pientä tonttiamme ja tuntea kunnallisen kaavoituksen suunnittelu käytäntöjä. Emme aina osaa määritellä edes omaa sukuamme ja perhettä, tuntea omaa käyttäytymistämme ilman ulkopuolisen ohjausta ja apua. Sen sijaan meillä ei ole minkään maailman vaikeuksia kertoa, millaisia ihmiset ovat Venäjällä, Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Kiinasta ja Afrikasta nyt puhumattakaan.

Narraatio kerronnallisena tarinana vaihtelee sekin siinä missä stereotyyppien käyttö, karttojen värittely manipuloimalla usein jopa tietämättään ja osana sosiaalista pääomaammekin, kulttuuria. Kirjoitin näistä käsitteistä omia muistelmia kootessani ja varoen keskittymästä sellaiseen, jonka olen jo kirjoittanut kirjoiksi ja löytyvät toki muistelmieni liitteinä. Niihin voi tutustua tai jättää tutustumatta. Ne kun löytyvät myös esseinä, blogeina ja sähköisinä kirjoinakin. Kotisivultani ilmaiseksi. Tervetuloa, www.clusterart.org. Sikaa ei ole tarvis ostaa nykyisin säkissä.

Matti Luostarinen

kaupunginvaltuutettu, perussuomalainen kuntavaaliehdokas