Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vietetäänkö vappua karanteenissa? Forssassa vappumarssilla on pitkät mutta hiipuneet perinteet

Nähtäväksi jää, antaako hallitus jo löysää vapun viettoon. Viime vuonna ainakin Helsingissä Manta sai virtuaalilakin. Vappujuhlia vietettiin joko piknikillä tai olohuoneessa. Vappumunkki syötiin lautasliinan avulla. Vappulounaalla nautittiin simaa ja perunasalaattia. Syönnin ajaksi vappunaamari siirrettiin sivuun tai kaulalle.

Vappupuheet pidettiin verkossa ja kulkueet oli peruttu.

Nuoruusaikanani Forssan vappukulkueet olivat useampi satalukuisia. Suuret sirppi-vasara-liput liehuivat tuulessa. Väki oli iloisella tuulella vappusimoissaan.

Kun kulkue kääntyi Puistolinnan kulmasta Torikadulle, oli Kultajyvän ovi auki kutsuvana. Suoraan sinne askelsivatkin muutamat perusdemarit.

Nyt kymmenen vuotta parvekkeelta seuranneena massan lähtöä ilma ei enää väreile samanlaista uhoa. Porukka on vuosi vuodelta vähentynyt. Tuskin sataan on päästy.

70-luvulla sentään muutama tuhat.

Vappumarssi on aina kiinnostunut ihmisiä puoluekannasta välittämättä. Forssassa vappumarssilla on pitkät perinteet. Marssilla ihmiset ovat osoittaneet yli sata vuotta, että joukoissa on joukkovoimaa.

Ensimmäisen kerran Forssassa marssittiin 1902.

Nyt tänä vuonna ei marssita. Tarkistin sen maakuntaneuvokselta.

Ilkka kertoo, että tuolloin 1902 oli ensimmäinen vappumarssi. Työläisillä oli puoli päivää rokulia. Silloin väki marssi tekstiilitehtaan nurkista kohden Tammelaa ja Salmistonmäkeä.

Siellä juotiin kahvia ja kisailtiin. Agitointiakin oli.

Vuonna 1906 oli ensimmäinen vapaapäivä ja silloinkin marssittiin. Vuonna 1910 ei ollut torvisoittoa. Tämä olisi saattanut kiihottaa kansaa.

Vuonna 1945 ja 1948 Forssassa järjestettiin kolme yhteistä vappujuhlaa. Vuonna 1949 Työväenyhdistys irtaantui.

Kullakin oli oma kulkue. Kunnes 60-luvulla neuvottelujen tuloksena päätettiin harkita ns. joukkovoimaa. Yhteinen juhla pidettiinkin 1970-luvun alussa.

Forssan vappujuhlat olivat etten sanoisi uuvuttavat. Silloinen ammattijärjestön puheenjohtaja oli perin pitkäsanainen forssalainen ja enemmän kuin harvapuheinen.

Hänen tervehdyspuheensa kesti parikymmentä minuuttia. Sitten kolme puhetta: SDP, SKDL ja TPSL, joka oli jo poistumassa puoluekartalta, puhui pari tuntia. Sen jälkeen tori oli jo lähes tyhjä.

Tämän jälkeen vielä Työväen sekakuoro esiintyi ja lopuksi runonlausuntaa. Kolme tuntia siinä seistiin hyytävässä lumisateessa.

Aatteen palossa nekin katseltiin ja kuunneltiin loppuun asti.

Onneksi ei ole tänä vuonna.

Ei muuta kuin vappusatasta odotellen

Keijo Wääri