Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viivyttelikö maakunnallinen pandemiaryhmä ravintoloitsijoiden kustannuksella? – Nyt meillä on tiukimmat mahdolliset ravintolarajoitukset, vaikka ilmaantuvuusluku on paras aikoihin

Maakunnallisen pandemiaryhmän pitää miettiä muutakin kuin terveydenhuollon kantokykyä, kun koronan leviämisvaihe on päättynyt Kanta-Hämeessä. Kiitos kuuluu kaikille maakunnan asukkaille, jotka ovat sitoutuneet noudattamaan rajoituksia ja toimineet ohjeiden mukaan.

Kiihtymisvaihe kesti neljä ja puoli kuukautta ja koetteli välillä kantahämäläisten oikeustajua, koska muissa maakunnissa tartuntalukuja tulkittiin paljon löyhemmin kuin Kanta-Hämeessä.

Koronaepidemian hillitsemisessä on pitkälti kyse oikeasta aikataulutuksesta, jotta rajoitustoimet purevat taudin leviämiseen.

Maakunnassa on pikemminkin oltu yltiövarovaisia ja tehty rajoituksia ennakoivasti kuin eletty veitsi kurkulla. Huoli on ollut etenkin terveydenhuollon kantokyky.

Tiukat toimet ovat kantaneet hedelmää. Nyt olemmekin tilanteessa, että voimme ottaa pieniä askeleita kohti normaalimpaa arkea.

Tuliko pandemiaryhmän päätös siirtymisestä leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen liian myöhään?

Sitä voi jossitella. Samana päivänä, perjantaina sosiaali- ja terveysministeriö antoi ohjeensa maanantaina avaaville ravintoloille.

Asetuksen mukaan Kanta-Häme on edelleen pahimpia epidemia-alueita ja täällä on sen vuoksi tiukimmat mahdolliset aukiolorajoitukset Uudenmaan tyyliin. Ruokaravintoloiden ovet suljetaan kello 19, anniskeluravintoloiden kello 18.

Ravintolat pakotetaan kiinni jo ennen illallisaikaa. Se on saanut ravintoloitsijat raivon partaalle.

Entä jos pandemiaryhmä olisi jo viikko sitten määritellyt Kanta-Hämeen palanneen kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen, olisivatko paikalliset ravintolat samalla viivalla vaikkapa Etelä-Pohjanmaan kanssa?

Ministeriön mukaan alueiden rajoituksia muutetaan epidemiatilannetta vastaaviksi viikoittain, ensimmäisen kerran kuitenkin kahden viikon kuluttua. Toivottavasti todella näin on, sillä juuri nyt tilanne näyttää Kanta-Hämeen osalta hyvältä. Jos sama tahti maakunnassa jatkuu, voisimme pian olla perustasolla.

Toivottavasti myös maakunnallinen pandemiaryhmä näkee, että määrityksillä on väliä maakunnan elinvoimaan ja työllisyyteen.