Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitusvastuu syö puolueiden kannatusta

Oppositiopuolue perussuomalaiset kasvatti kannatuseroaan suhteessa pääministeripuolue SDP:hen, kertoi huhtikuun Helsingin sanomien gallup perjantaina.

Perussuomalaiset oli kyselyssä 21,6 prosentin kannatuksellaan edelleen suosituin puolue – kuten myös kolmessa aikaisemmassa gallupissa. Puolueen kannatus ei juuri ole muuttunut edellisestä mittauksesta.

Toiseksi suosituimman puolueen eli SDP:n kannatus puolestaan oli heikentynyt 0,8 prosenttiyksikköä 19,7 prosenttiin.

Demareiden kannatus oli alle 20 prosentissa ensimmäisen kerran sitten viime vuoden maaliskuun. Tuolloin koronavirusepidemia alkoi ravistella Suomea, ja kuten tunnettua, sitä se tekee sitä edelleen.

Kuntavaalit piti alkuperäisen aikataulun mukaan järjestää tänään. Virusepidemian vuoksi vaalit siirrettiin kesäkuulle, mikä oli varmasti oikea ratkaisu, vaikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kauhuskenaariot tautitilanteesta eivät ole lähelläkään sitä, mitä perusteluna käytettiin.

Parin kuukauden vaalisiirto ei loppujen lopuksi kuitenkaan ole suuri asia. Suomalainen, vankka demokratia kestää terveysturvallisuuden nimissä paljon enemmänkin.

Sen sijaan hallituspuolueiden kannatus ei koronaa tai oikeastaan viruksesta johtuvia rajoituksia näytä oikein kestävän. Kriisi on kestänyt jo niin kauan, ja rajoitusten perusteet ovat olleet niin epämääräisiä ja -loogisia, ettei ole ihme, että äänestäjien kyllästymispiste ylittyy.

Esimerkistä käy Kanta-Hämeen rajoitukset, jotka ovat samoja kuin Uudellamaalla – siitäkin huolimatta että ilmaantuvuusluvut ovat aivan erilaisia.

Hesarin gallupissa kolmantena oli kokoomus (16,2), neljäntenä keskusta (11,4) ja viidentenä vihreät (10,0). Kyselyssä kuitenkin tiedustellaan eduskuntavaalikannatusta, joten vastauksista saa vain viitteitä politiikan ilmapuntarista.

Näyttää kuitenkin selvältä, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukanaan tuoma kannatushyppy on nyt historiaa.

Marin on joutunut selittelemään parhain päin milloin mitäkin kiihtymistasoja, lakipykälien tulkintoja ja suunnitelmia liikkumisrajoituksista, joten paluu arkeen oli vain ajan kysymys.