Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kukaan ei itsenäisty kestävästi yksin – Turvalliset yhteisöt ovat keskeinen edellytys

Suomessa nuorten odotetaan itsenäistyvän varhain. Nuorten aikuisten yksin pärjäämisen paine on erityisen kova, ja samaan aikaan yksinäisyyden kokemukset syvenevät. Myös sosiaaliset suhteet ovat itsenäistymisvaiheessa suuressa murroksessa. Korona-aika huolineen ja rajoituksineen on korostanut yksin pärjäämisen paineita ja yksinäisyyden kokemuksia.

Eriarvoisuus näkyy nuorten sosiaalisissa suhteissa. Kaikkia yhteisölliset suhteet eivät kannattele samalla tavoin, eikä kaikilla ole turvalliseksi koettua ihmistä elämässään. Voimavarat sosiaalisten suhteiden luomiseen ja ylläpitämiseen saattavat olla rajalliset. Nuorten mahdollisuus osallistua yhteisölliseen toimintaan eriytyy huolestuttavalla tavalla – katsottiinpa harrastamista tai vaikuttamista kunnassa.

Itsenäistyvien nuorten sosiaalisten suhteiden tukemisen tulee olla sektorirajat ylittävä strateginen tavoite. On tärkeää, että palveluissa tunnistetaan myös 18 vuotta täyttäneen läheissuhteiden merkitys.

Myös nuorten perheille tulee olla tarjolla riittävää tukea, perhemuodosta riippumatta. Kestävä itsenäistyminen edellyttää nuorten oikeutta etsiä elämänpolkuaan yhdessä toisten kanssa ja ilman kohtuutonta yksin pärjäämisen painetta.

Turvalliset yhteisöt ovat kestävän itsenäistymisen keskeinen edellytys. Ne tukevat myös koulutukseen, työhön ja kuntaan kiinnittymistä. Itsenäistyvien nuorten tukemista sosiaalisissa suhteissaan tuleekin ajatella ennaltaehkäisevänä toimintana. Tämä on sekä nuorten, perheiden että kuntien etu.

18–28-vuotiaat nuoret aikuiset eivät ole vähäpätöinen joukko: kyse on 715 489 kuntalaisesta ja palveluiden käyttäjästä – myös äänestäjästä ja vaikuttajasta.

Ira Custódio

Lastensuojelun Keskusliitto

Jenni Kallio

ALL-YOUTH-tutkimushanke

Leena Suurpää

Suomen Punainen Risti, Nuorten turvatalot