Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikki esiintyvät voittajina taiston tauottua

Sanna Marinin (sd.) hallituksen yli viikon mittaiseksi venynyt ”kahden päivän” puoliväliriihi muuttui ensin hallitusneuvotteluiksi ja perään arvuuteltiin kriisiin ajautuneen hallituksen kaatuvan. Keskiviikkona saatiin sittenkin huojentava uutinen: sopu on syntynyt.

Juuri kukaan ei halunnut hallituskriisiä koronakriisin koko ajan vaatimien päätösten keskelle ja kuntavaaleja sotkemaan.

Keskusta on ahtaassa raossa punavihervasemmiston hallitsemassa ilmastohallituksessa. Tuska oli hikisen riihen venyessä käsin kosketeltavissa.

Kuka voitti ja kuka hävisi sekavassa ideologioiden yhteentörmäyksessä? Ensimmäisten kommenttien perusteella kaikki esiintyvät voittajina, eikä kukaan myönnä hävinneensä.

Keskusta saattaa nyt sanoa ainakin yrittäneensä ajaa talousmalttia, mutta taisi sittenkin lopulta heittäytyä velkavetoisen junan alle.

Koronavelkaa on otettu ja otetaan hirmuisesti, eikä vastaava voi jatkua loputtomiin. Menokehykset paukkuvat, ja retorinen kysymys kuului lopulta: miten paljon.

Keskusta nieli sovun keskeisessä menokehyskiistassa. Samaan syssyyn piti hyväksyä ensi syksynä sovittavat Sanna Marinin veronkorotukset. Kiistakapulavuodeksi 2023 löytyi kuitenkin ainakin alustava sopu myös menoleikkauksista.

Vihreiden kanssa turpeenkäytöstä saa kiistan riitelemättäkin. Turve ei voi kuitenkaan olla sellainen asia, joka kaataa maan hallituksen. Työllistämistä kannattavat kaikki, mutta niin vain siitäkin saatiin jonkinmoinen riita aikaiseksi.

Syytä keskustan kannatuksen alamäkeen ei tarvitse hakea kauempaa kuin hallituskumppaneista ja etenkin vihreiden Maria Ohisalon kommenteista. Hän ei keskiviikkonakaan voinut olla ylistämättä hallitusohjelman hienoutta. Rivikeskustalaisesta näkökulmasta hienous saattaa olla jonkin verran kyseenalaista.

Keskustan uusi nousu ei ala tästä puoliväliriihestä. Myöskään SDP:n ja Marinin osakkeet eivät valtavasti nousseet. Hän joutui kokoamaan kaiken kärsivällisyytensä keskustan kipuillessa, mikä jättää pitkät jälkensä hallituksen raskaalle kahden vuoden lopputaipaleelle.