Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Polttoturpeen saattohoito vaihtui elvytykseen

Hallitus päätyi kehysriihen pieksennässä elvyttämään jo saattohoidossa ollutta turpeen polttoa. Turveyrittäjien ahdingon lievittäminen oli keskustalle kynnyskysymys.

Hallitus otti viime syksyn budjettiriihessä ison askeleen kohti polttoturpeen käytön vähentämistä, mutta otti nyt kipakassa kehysriihessä pari taka-askelta.

Energiaturpeen verotuksen kiristys tulevan lattiahintamekanismin kanssa osoittautui olevan monelle voimalalle aivan liikaa, kun korotukset tulevat päästöoikeuksien kovan kallistumisen päälle.

Lopputuloksena oli se, että voimalayhtiöt käänsivät pikaisesti katseensa kalliista energiaturpeesta muihin vaihtoehtoihin kuten energiapuuhun, jota rahdataan kyseenalaisesti ulkomailta saakka.

Hallituksen aiempi päätös oli puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030 mennessä, mutta yhteisvaikutus näyttää johtavan turpeen energiakäytön lähes hallitsemattomaan alasajoon aivan lähivuosina.

Kehysriihessä hallitus myöntyi keskustan uhossa antamaan voimaloille jatkoaikaa nostamalla täksi vuosikymmeneksi selvästi turpeenpolton verottoman käytön alarajaa. Muutos suosii pieniä voimalaitoksia. Lisätukena on turvealan luopumispaketti.

Veroetuun palataan vielä syksyn budjettiriihessä. Hallitus etsii etenkin vihreiden ja vasemmistoliiton vaatimuksesta tilalle korvaavia ilmastotoimia.

Hallituksen vastatoimet ovat riittämättömiä turveyrittäjille, jotka kokevat menettävänsä koko elinkeinonsa. Turveyrittäjät ovat vapuksi marssimassa Helsinkiin ja vaativat turpeen luokittelemista hetimmiten uusiutuvaksi energiaksi.

Turpeen energiantuotanto on kuitenkin iltaruskon alaa. Tulevaisuus on kestävien ja uusiutuvien energiamuotojen.

Turpeen tuotannon kasvihuonepäästöt Suomessa ovat monin verroin merkittävämmät kuin työllistävä vaikutus. On keskityttävä siihen, että turvealan toimijat löytävät uuden elinkeinon.

Polttoturpeen alasajo osuu – vahinko vain – kipeästi myös kasvu- ja kuiviketurpeen kotimaiseen tuotantoon.

Hallittu energiaturpeen vähentäminen on tarpeen sähkön ja lämmön toimitusvarmuuden turvaamiseksi myös kriisinsietokyvyn näkökulmasta. Tarpeelliset ilmastotoimetkin on hyvä tehdä kustannustehokkaasti.