Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maakuntamalli vie meiltä valtaosan päätösvaltaa ja rahoitusta

Valmisteilla olevan sote-uudistuksen vaikutuksesta Kanta-Hämeen valtuustopaikkojen jakautumiseen on saatu tuoretta faktatietoa Toivo-ajatuspajan aluevaltuustoselvityksestä. Sen mukaan Forssan seutu saisi Kanta-Hämeen valtuuston 59 paikasta vain 11: Forssa 6, Tammela ja Jokioinen 2, Ypäjä 1, Humppila 0. Hämeenlinnalla olisi jo yksin 24 paikkaa ja yhdessä esimerkiksi Riihimäen kanssa 34, eli enemmistö.

Keskusta on viime vaalikaudesta alkaen ajanut voimakkaasti maakuntamalliin pohjautuvaa sote-uudistusta. Se oli tärkein reunaehto, jolla puolue lähti nykyiseen hallitukseen. Myös Kokoomus tuki uudistusta edellisessä hallituksessa, koska se oli Keskustan ehto hallituksen pystyssä pysymiselle.

Itse olen aina ihmetellyt, miksi juuri Keskusta ajaa maakuntamallia ja miksi se julkisuudessa nähdään puolueen voittona. Sehän siirtää valtaa pienistä, usein keskustaenemmistöisistä maalaiskunnista maakuntakeskuksiin ja valtion keskushallintoon, mikä on täysin vastoin puolueen yleisiä hajasijoittamistavoitteita. Näin se kaventaisi näiden kuntien ja samalla ennen muuta keskustalaisten luottamushenkilöpaikkoja ja vaikutusmahdollisuuksia. Samalla se siirtäisi valtaosan kuntien verotuloista ja valtionosuuksista maakuntakeskuksen hallinnoitavaksi ja lisäisi uuden veroportaan, mikä lisännee kansalaisen kokonaisverorasitusta. Harvoin näkee jonkin puolueen ajavan yhtä paljon kannattajilleen ja itselleen vahingollista hanketta.

Nyt keskustalaiset voisivat vielä vaikuttaa puolue-elimissä ja painaa jarrua näin huonolle uudistukselle. Sote-uudistus olisi tärkeätä saada viimein maaliin, mutta tämä on väärä tie. Forssan mallin kaltainen kuntapohjainen malli säilyttäisi päätösvallan, kuntaveron tuotot ja valtionosuudet seutukunnalla.

Martti Esala

valtuutettu ja kuntavaaliehdokas (kok)