Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouluratkaisusta taas vaalien kuuma peruna

Forssan kouluverkkoratkaisu siirtyi uuden kunnanvaltuuston ratkaistavaksi, kun sivistys- ja tulevaisuuslautakunta otti yksimielisesti aikalisän ja pyysi lisäselvityksiä. Lautakunnan aikalisää on sekä kehuttu maltilliseksi järkiratkaisuksi että haukuttu poliittiseksi peliksi.

Ratkaisuhan tarkoittaa sitä, että Forssan kouluverkkoa ja monitoimikeskusta puidaan kärkiteemana myös näissä Forssan kuntavaaleissa – samoin kuin neljä vuotta sitten. Nykyinen valtuusto ehti käsitellä Monikylää monesti, kunnes viime vuoden syyskuussa antoi lopullisen valtuutuksen yhden äänen erolla.

Yhden äänen ero on kirvelevä mutta pätevä, vaikka joitakin mandaatin legitimiteetti on arveluttanut, siis se, onko toimeksianto hyväksyttävissä.

Kuntademokratiaan kuuluu se, että enemmistö riittää päätöksentekoon. Määräenemmistöä vaaditaan vain kunnanjohtajaa erottamiseen luottamuksen puuttuessa. Lähtökohtaisesti olisi toki parempi, että enemmistö olisi mahdollisimman laaja.

.

Havahtuminen odotettua isompaan lapsikatoon ja talousahdinkoon johti Forssassa uuteen kouluverkkoraporttiin, joka asetti Talsoilan koulun kohtalon vaakalaudalle, vaikka Monikylää oli vasta alettu rakentaa. Soppa oli valmis.

Päättäjiä alettiin jakaa vuohiin ja lampaisiin sen perusteella, olivatko olleet Monikylän puolella vai sitä vastaan. Yksioikoinen logiikka lähti siitä, että Monikylän puoltaja on automaattisesti Talsoilan koulua vastaan. Jo ennen tietoa ratkaisun siirtymisestä uudelle valtuustolle esillä oli henkeä, että äänestäjä antaa kuntavaaleissa lopullisen tuomionsa.

Myös osa valtuutetuista on pitänyt kahtiajaottelua kärjekkäästi esillä ja osoittanut syyllisiä. No, sodassa ja rakkaudessa kaikki on sallittua, miksei sitten kuntapolitiikassakin.

Monikylä-päätöstä ei kuitenkaan saa tekemättömäksi edes suurella jälkiviisaudella. Katse on suunnattava eteenpäin ja valittava vähiten huono vaihtoehto.

Kouluratkaisun siirtyminen uudelle valtuustolle voi parhaimmillaan nostaa Forssassa kuntavaalien kiinnostusta ja äänestysaktiivisuutta.

Riskinä on kuntavaalien profiloituminen yhden asian ympärille pelkäksi kouluratkaisuksi. Se on tärkeä, mutta tulevaan neljään vuoteen mahtuu kovin paljon muutakin mullistavaa.