Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastaus ”Ruostejärvi ikuisesti” – Leirikeskuksen asianmukainen käsittely odottaa Forssassa tekemistään ja siksi aihetta pidetään esillä

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen, Suomen perustuslain ja muun lainsäädännön mukaisesti on lapsilla ja nuorilla oikeus tulla kuulluiksi heidän elämäänsä koskevien päätösten ja palveluiden valmistelussa ja toimeenpanossa. Ruostejärven kesäsiirtolan kohdalla lapsilta ei suostuta edes kysymään.

Erityisesti haavoittuvassa olevien lasten osallisuutta tulee edistää aktiivisesti ja vähävaraisten perheiden niukkuus pakottaa keskittymään vain välttämättömimpiin. Mitä tahansa muuta voidaan tämän varjolla suunnitella, mutta Ruostejärven leirikeskus on poissa laskuista.

Yleisesti muilta kunnilta ostopalveluina hankittavaa kesäleiritoimintaa pidetään ongelmallisena ja kalliina, ja vaikka ratkaisuksi välillä ehdotetaan leiripaikkaa, joka palvelisi seutukunnan tarpeita, ei Ruostejärven leirikeskusta ajatella edes vaihtoehtona.

Kononen (FL 11.5.) on aivan oikeassa, että asiaan liittyy poliittista vääntöä, mutta kyse ei ole Vasemmistoliiton ällistä ajaa käärmettä pystyyn, vaan siitä, ettei mitään alkujaan lasten kesäsiirtolaksi hankittuun Ruostejärven leirikeskukseen liittyvää ajatusta oteta millään tavalla vastaan. Korkeintaan taivastellaan ääneen sen tullessa puheeksi. Asianmukainen käsittely odottaa tekemistään ja siksi aihetta pidetään esillä.

Eerikkilän urheiluopiston kaupallisen yhteistyön tiimellyksessä ei ensimmäiseksi tulla ajatelleeksi sitä, mitä nämä leirit toisivat lasten ja nuorten elämään tulevaisuutta ajatellen. Esimerkiksi mitä tarkoitetaan ehkäisevällä lastensuojelulla, jolla pyritään ennaltaehkäisemään lastensuojelun tarvetta ja edistämään lapsen hyvinvointia ja kasvua. Tätä työtä voisimme tehdä kunnassamme ja mahdollisesti muun kolmannen sektorin avulla muun muassa lasten ja nuorten vapaa-ajan ja harrastustoimintana. Koulujen loma-aikoina järjestettävä leiritoiminta on yksi ehkäisevän lastensuojelun toimintamuoto. Sillä pyritään tukemaan lapsen ja nuoren sosiaalista kasvua perheiden tulotasoista riippumatta ja luomaan lapselle turvallinen sekä virikkeellinen toimintaympäristö unohtamatta elämyksellisyyttä ja luonnossa toimimista sosiaalisesti yhdenvertaisesti.

Leiritoiminta tarjoaisi lapsille ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua vesitoimintaan, jokamiestaitoihin, ongelmanratkaisuun ja erilaisiin ryhmäpeleihin ja ryhmätehtäviin. Leirillä seikkaillaan ja pelaillaan ulkona, tutustutaan toisiin ja opitaan sosiaalisuuteen.

Poliittisten antipatioiden takaa ei näitä seikkoja huomata. On helppo todeta, ettei lapsia kiinnosta leiritoiminta, kun tarjontaa on vähän ja siksi myös osallistujia siitä huolimatta, että mm. partiotoiminta on jo yli vuosikymmenen ajan ollut voimakkaassa kasvussa.

Esillä pitämämme arvojen pohjalta voitaisiin suunnitella ja järjestetään mahdollisesti yhteistoiminnassa leiritoimintaa, mikäli vain siihen olisi tahtotila. Tahtotila ei saa olla kaupallisuus, mikä sulkee toiminnan osalta saavuttamattomiin.

Sirkka-Liisa Ilvonen, Manu Mäkinen ja Tapio Virtanen,

vasemmistoliiton kuntavaaliehdokkaat