Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ei pakkorako – hoitopaikaksi voi valita muunkin kuin Kanta-Hämeen keskussairaalan

Vaalikoneen kysymys: Forssan sairaalan on käytännössä pakkorako hakeutua tiiviimpään suhteeseen Hämeenlinnan keskussairaalan kanssa, oli tarkoitushakuinen ja erittäin provosoiva.

Forssan sairaalassa toimii n. 20 erikoissairaanhoidon poliklinikkaa, joista Keskussairaala on pystynyt hoitamaan vain 8. Hykyn omat esh-lääkärit ja sopimuksella palkanut esh-lääkärit yhdessä TAYS:in lääkärin kanssa vastaavat 13 poliklinikan toiminnasta lähipalveluna Forssan sairaalassa. Me turvaamme omalla aktiivisella lääkärien hankinnalla tämän laajan palveluvalikoiman. Sairaalamme on vetovoimainen, meille tullaan mielellään töihin.

Jos erikoissairaanhoitomme olisi siirretty – kuten Forssan KOK JA SDP ajoivat – Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin järjestämisvastuulle, seurauksena olisi ollut meidän ESH-poliklinikoiden merkittävä alasajo syystä, että keskussairaala olisi ensimmäisenä ottanut puuttuvia lääkäreiltä ja hoitajia sairaalastamme turvaamaan keskussairaalan toimintaa. Tästä oiva todiste on KHS:n psykiatrian ylilääkärin soitto loppuvuodesta 2020 Forssan sairaalan psykiatrille kertoen heidän työpanoksestaan ainakin kahden siirtyvän KHS:ään paikkaamaan KHS:n avoimia psykiatrian virkoja.

Hyky on itsenäinen palvelujen tuottaja, voimme hankkia lääkäreitä yhteistyöllä myös TAYSISTA, THL:n tilastojen mukaan Suomen parhaasta yliopistosairaalasta.

Me voisimme kuntien päätöksillä vaikkapa siirtyä Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin. Seurataan nyt tarkkaan miten meitä kohdellaan alkavassa VATE-valmistelussa? Teemme hyvää yhteistyötä Kanta-Hämeen keskussairaalan kanssa mutta sairaalamme ei ole missään pakkoraossa keskussairaalaan.

Sunnuntain Forssan Lehden tämän asian raflaava otsikointi sai aikaan monta hämmentävää puhelinsoittoa. Ihmiset pelästyivät sitä, että nyt onkin tulossa pakkorako valita hoitopaikaksi aina Kanta-Hämeen Keskussairaala. Voimassa oleva laki asiakkaan valinnanvapaudesta turvaa asiakkaan oikeuden itse valita erikoissairaanhoidon sairaala, johon menee hoidettavaksi. Tätä lähettävän lääkärin olisi tärkeää aina asiakkaalta kysyä. Erikoissairaanhoidon hoitopaikan valintaan asiakkaalla on lakisääteinen oikeus eikä sitä vaalikoneen kysymys ja sen vastaukset muuta miksikään.

Terveisin

SIrkka-Liisa Anttila

Hyvinvointikuntayhtymän hallituksen varapuheenjohtaja