Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työ tarvitsee tekijänsä – Kausityöläiset eivät Kelan tukia tarvitse

Forssassa ja koko seudulla on työntekijöiden ja avoimien työpaikkojen kohtaanto-ongelma. Sen ratkaisemiseksi on tärkeää järjestää työllisyyskoulutusta. Tavoitteena on saada yrittäjät ja ammatillinen koulutus yhdessä ratkaisemaan ongelmaa. Työ tarvitsee tekijänsä. Samalla se tuo Forssaan uusia asukkaita ja lisää kaupungin elinvoimaa.

Meillä on kaupungissa myös sellaista työtä, mihin ei konstilla eikä toisella löydy tekijöitä. Monesti maahanmuutto ahdetaan ratkaisuksi kaikkeen saman käsitteen alle. Pitää erottaa eri maahanmuuttotyypit. En kannata maahanmuuttoa, jossa tulija hakeutuu tänne väärin perustein vain hyötyäkseen suomalaisen järjestelmän etuuksista.

Sen sijaan Forssakin tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa. ForssaTV:n järjestämässä kuntavaalikeskustelussa nostin asian esiin. Perussuomalaisia edustanut heitti perättömän väitteen, että kausityöntekijöiden tulot eivät riitä elämiseen, vaan Kelan tuilla tulijat elävät. Se ei pidä paikkaansa.

Selvitin asiaa tarkemmin. Olin yhteydessä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppään sekä joihinkin paikallisiin tuottajiin varmistaakseni tietoni. Maatiloille tarvitaan kausityöntekijöitä, jotta työt saadaan hoidettua. Työ on fyysisesti vaativaa, eikä yrityksistä huolimatta siihen saada riittävästi kotimaista työvoimaa. Valtio ei tue kausityöntekijöitä, vaan varmistaa heidän saantinsa, mm. maahanpääsyllä ja testeillä.

Kotimaistakin työvoimaa saadaksemme näihin töihin, oppilaitokset antavat opintopisteitä tällaisesta työstä. Luopumistuen säännöksiä on muutettu niin, että luopumistuella oleva viljelijä voi hankkia kausityöstä lisätuloja. Palkat määräytyvät työehtosopimuksien mukaan ja niitä valvotaan aivan kuten työolojakin.

Väite, ettei tästä työstä saatavalla tulolla voisi elää, ei siis pidä paikkaansa. Muun muassa joku on tuloillaan hankkinut uuden auton, joku rakentanut oman talon jne. Voitaneen päätellä, että tänne kausityöhön tulevat ovat olleet tyytyväisiä työhön ja olosuhteisiin koska iso osa heistä tulee myös uudelleen. Lisäksi he maksavat veronsa Suomeen.

Johanna Häggman (kesk.)

Kaupunginvaltuutettu, Forssa