Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Forssan seudun tulevaisuus tehdään yhteistyöllä – ei pelkällä kuntaliitospuheella

Seuraavalla valtuustokaudella on jo vihdoin aloitettava kunnollinen seutuyhteistyö. Pelkkää sanelua ja puhetta kuntaliitoksesta yhteistyö ei kuitenkaan voi olla, vaan sen pitää hyödyttää kaikkien kuntien kuntalaisia.

Forssan seudun isoja ongelmia ovat syntyvyyden lasku ja myös jo pitkään jatkunut poismuutto seutukunnaltamme. Väestöennusteet kertovat, että Forssan seutu uhkaa pudota lopullisesti muiden kyydistä.

Hämeen liiton Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:llä teettämä väestöennuste ulottuu vuoteen 2040. Suunnitteen mukaan Forssan seudun väkiluku laskee edelleen ja heikoimmassa skenaariossa lasku on jopa 20 prosenttia. Olemme siis vapaassa pudotuksessa ellemme jo vihdoin herää aitoon ylikunnalliseen yhteistyöhön.

On selvää, että kovien vetovoimatekijöiden on oltava kunnossa niin, että alueellemme saadaan lisää elinvoimaa. Kovia vetovoimatekijöitä ovat mm. alue- ja paikallistalouden kehitys, yritysilmapiiri, alueen työllisyys, koulutustarjonta, innovaatiokeskittymät, globaalit veturiyritykset ja alueelle kohdistuvat investoinnit.

Yhtenä tärkeimpänä tekijänä on myös sijainti. Pehmeinä vetovoimatekijöinä nähdään mm. alueen fiilis ja ilmapiiri, turvallisuus, siisteys, alueen tarina ja identiteetti, matkailu- ja luontokohteet, vetovoimapalvelut ja elämykset.

Forssan seudulla monet asiat ovat jo kunnossa, mutta on myös paljon tehtävää. Tarvitsemme seudullemme pitovoimaa, joka pitää asukkaat seudullamme ja vetovoimaa, jotta saamme lisää asukkaita tänne. Tarvitsemme myös valtuutettuja, jotka tekevät yhteistyötä yli puoluerajojen.

Siksi olenkin ehdottanut Forssan valtuustossa jo vuonna 2019, että perustettaisiin ylikunnallinen yhteistyöelin, joka pohtii tulevaisuudessa veto- ja pitovoimatekijöitä, sekä niiden parantamista Forssan seudulla. Yhteistyöelimeen tulisi valita eri elämänalueilta ihmisiä, joilla on ajatuksia ja näkemystä oman kotiseutumme kehittämisestä.

On tämän hetken tilannetta kuvaavaa, että aloite on jäänyt valmistelussa unohduksiin ja on toistaiseksi edelleen käsittelemättä. Seutuyhteistyön kannalta viimeiset neljä vuotta eivät ole olleet kovin onnistuneita. Kaikki hyvätkin aihiot on pilattu riitelemällä.

Tästä hyvänä esimerkkinä on Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä, joka tuottaa meille kaikille tärkeitä perusterveydenhuollon palveluja. Meidän pitää puolustaa ja olla ylpeitä omista terveydenhuollon palveluistamme, eikä takertua puolue- ja/tai kuntarajoihin. Vain siten saamme säilytettyä mahdollisimman laajat lähipalvelut seudullamme.

Tärkeintä ei ole se, miten ennen on tehty. Tärkeintä on se, miten voimme onnistua yhdessä.

Emmi Lintonen (sd.)