Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvä tyyppi saa paikan – Sitten tehdään niin kuin ennekin

Likimain kaikissa työpaikkailmoituksissa nykyisin haetaan hyvää tyyppiä jatkoksi hyvään ja rentoon porukkaan. Hivenen ongelmallista on, ettei hyvä tyyppi -koulutusta järjestetä laisinkaan, eikä hyvälle tyypille ole olemassa mittaria.

Ei ole olemassa hyvä tyyppi koulua tai kursseja, josta saisi päästötodistuksen. Maailmassa on varmasti noin 8 miljardia omasta mielestään hyvää tyyppiä, mutta mitattavuus muiden silmissä saattaa ollakin eri asteikolla.

Hyvä tyyppi on varmasti kohtuullisen laaja käsite, kuten myös se tie jolla valmistutaan hyväksi tyypiksi. Herää kuitenkin kysymys onko hyvätyyppi kuitenkaan se paras vaihtoehto? Hyvä tyyppi on mukava, iloinen, samaa mieltä, jopa vähän hauska, joustava jne. Entä kun hyvä tyyppi onkin jostain asiasta eri mieltä ?

Pitäisikö sittenkin yrittää saada tehtävään paras tai ainakin sopivin henkilö. Tuskin kenelläkään on hyviä tyyppejä vastaan, mutta jos kaikki ovat hyviä tyyppejä ja kaikesta samaa mieltä, niin mikään asia ei varmastikaan kehity tai muutu. Vanha sanontahan menee, että suurinta tyhmyyttä on: tehdä niin kuin aina ennenkin ja odottaa asioiden muuttuvan.

Samat lainalaisuudet palvelevat niin urheilua, yritysmaailmaa, kuin politiikkaakin. Onnistuneessa mixissä on nuoruutta, kokemattomuutta, osaamista, kokemusta ja ennen kaikkea uusia ajatuksia. Kaikesta ei olla samaa mieltä, hiukan räiskytään, väännetään ja käännetään ennen päätöstä. Olemassa olevat ongelmat eivät koskaan ratkea niillä samoilla keinoilla kuin ne ovat syntyneet.

Liian usein törmää siihen suppeaan ajatusmalliin, ettei se ole mahdollista tai ei niin voi tehdä. Kyllä jotkut vaan uskalsivat lähteä purjehtimaan vaikka maailman reunalta oli vaarana pudota.

Nyt jos koskaan tarvitaan rohkeita ajatuksia, uusia ideoita, tuotekehitystä ja tervettä ennakkoluulotonta ajattelua jos halutaan muutosta. Menneestä tulee oppia ja samaan ojaan ei kannata k ahdesti ajaa, mutta tapaa kääntyä ennen ojaa on syytä tai ainakin mahdollista koettaa uudella tavalla.

Ollaan siviilirohkeita, ajatellaan, eletään ja äänestetään rohkeasti. Ihan kaikki ei kumminkaan ole aina ollut paremmin, mutta tulevaisuudessa voi vaikka olla.

Kaikille tasapuolisesti kesäterveisin,

Sami Moisio

kuntavaaliehdokas (kesk.)